Het Nederlands dameswaterpoloteam is haar World League jaargang begonnen met een overwinning in en tegen Griekenland: 5-7 (Nederland wint na strafworpen). Nomi Stomphorst, Isabella van Toorn en Laura van der Graaf (allen van Widex GZC Donk) zijn in de selectie van bondscoach Arno Havenga opgenomen.

Na een stroeve start (0-3) kwam de ploeg met debutanten Ilse Koolhaas en Maartje Keuning beter in het ritme, maar de doelpunten bleven schaars. Na de reguliere speeltijd stond het 4-4 en moesten penalty’s de beslissing brengen. Keepster Debby Willemsz excelleerde en hield drie van de vier Griekse strafworpen. Omdat eerst Lieke Klaassen en Sabrina van der Sloot scoorden vanaf vijf meter en uiteindelijk Yasemin Smit de vijfde en beslissende Nederlandse penalty verzilverde, hoefden de Grieken hun vijfde niet eens meer te nemen.

Bondscoach Arno Havenga: ,,In een nieuwe samenstelling speelden we na een lange tijd eindelijk weer een wedstrijd. We begonnen daarom misschien wat weifelend en we misten wat kansen. De Grieken waren wat dat betreft een stuk effectiever. Daarna herstelden we ons echter goed. Met name in de verdediging zat het dicht. Griekenland scoorde daarna nog maar één keer. Dat is de verdienste van onze ploeg en keepster Debby Willemsz. We kregen heel wat mogelijkheden om de wedstrijd eerder te beslissen, maar we misten nog wat scherpte in de afronding. Maar uiteindelijk vind ik ons de terechte winnaar en ben ik tevreden met het spel als team en dat van de individuele speelsters.”

Op 20 december spelen de Oranjedames de volgende wedstrijd. In Utrecht ontvangen zij Rusland.

FINA World League 
Griekenland – Nederland: 5-7 (Nederland wint na strafworpen)
Periodestanden: 3-0, 1-2, 0-1, 0-1, 1-3
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Yasemin Smit 2, Lieke Klaassen, Laura van der Graaf en Amarens Genee.

De selectie bestaat uit: Yasemin Smit (Olympiakos, Griekenland), Debby Willemsz (Mataro, Spanje), Dagmar Genee (UZSC), Sabrina van der Sloot (UVSE, Hongarije), Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), Lieke Klaassen (Het Ravijn), Amarens Genee (UZSC), Isabella van Toorn (Widex GZC Donk), Laura van der Graaf (Widex GZC Donk), Jalou Vanhelsuwé (ZVL-BAM), Kitty-Lynn Joustra (ZVL-BAM), Ilse Koolhaas (Vouliagmeni, Griekenland) en Maartje Keuning (ZV de Zaan).

De waterpolodames spelen in de World League in de groep met Griekenland en Rusland. De eerste thuiswedstrijd is op dinsdag 20 december tegen Rusland in zwembad De Krommerijn in Utrecht.

Programma World League
Dinsdag 6 december, Athene: Griekenland – Nederland (mannen)
Dinsdag 20 december, Utrecht, 20.00 uur: Nederland – Rusland (vrouwen)
Dinsdag 10 januari, Eindhoven, 20.00 uur: Nederland – Kroatië (mannen)
Dinsdag 14 februari, Straatsburg, Frankrijk: Frankrijk – Nederland (mannen)
Dinsdag 21 februari, Nijverdal, 20.00 uur: Nederland – Griekenland (vrouwen)
Dinsdag 14 maart, Den Haag, 20.00 uur: Nederland – Griekenland (mannen)
Dinsdag 28 maart, Rusland: Rusland – Nederland (vrouwen)
Dinsdag 11 april, Kroatië: Kroatië – Nederland (mannen)

De nummers 1 van alle Europese voorronde-poules en de beste nummers 2 plaatsen zich voor de World League Super Final in juni.

Reageer op dit artikel