De Nederlandse waterpoloteams doen dit seizoen mee aan een nieuwe landencompetitie, de LEN Europa Cup. Zaterdag vond in Ostia de loting voor de poulefase plaats. Bij de mannen neemt Oranje het van 13 tot en met 17 februari 2018 in Kroatië op tegen Servië, Griekenland, Turkije en Kroatië. De Nederlandse vrouwen spelen van 1 tot en met 4 februari in Spanje tegen Rusland, Frankrijk, Kroatië en Spanje. Naar verwachting spelen beide teams met vertegenwoordigers van het Goudse Widex GZC Donk.
Zowel Arno Havenga (bondscoach vrouwen) als Robin van Galen (bondscoach mannen) is blij met de nieuwe landencompetitie. Havenga: ,,Deze Europa Cup en de World League, die voor ons wel prioriteit heeft, zorgen ervoor dat we extra wedstrijden op topniveau kunnen spelen. We zullen deze duels gebruiken om veel extra speelsters aan het werk te zien, waardoor we na afloop van de clubcompetities in het zomerprogramma direct met de voorbereiding op het EK kunnen beginnen.”
De Oranjevrouwen werden in de poule onder meer gekoppeld aan Spanje en Rusland, respectievelijk nummer 2 en 3 van het afgelopen WK in Budapest. De loting voor de mannen was nog zwaarder met naast wereldkampioen Kroatië en Olympisch kampioen Servië ook nog een derde topland (Griekenland) in de groep. Robin van Galen: ,,Voor ons is dit een nieuwe mogelijkheid om ons te meten met de toppers van Europa en bovendien een mooie voorbereiding op onze EK play-offs en het EK zelf.”
De Nederlandse vrouwen zijn al gekwalificeerd voor het EK in Barcelona (14-28 juli 2018), de mannen moeten zich via play-offs (uit en thuis) op 24 februari en 3 maart zien te plaatsen. De tegenstander van Oranje is pas in december bekend.
De loting voor de FINA World League, waar beide teams eveneens aan meedoen, vindt plaats op 15 oktober.
Poule-indeling LEN Europa Cup
Mannen

Poule A: Hongarije, Spanje, Frankrijk, Roemenië en Georgië.
Poule B: Kroatië, Servië, Griekenland, Nederland en Turkije.
Poule C: Italië, Montenegro, Rusland en Duitsland.
De beste drie landen van Poule A en B en de beste twee van Poule C plaatsen zich voor de finaleronde die geprogrammeerd staat voor 5 tot en met 8 april 2018.
Vrouwen
Poule A: Spanje, Nederland, Rusland, Frankrijk en Kroatië.
Poule B: Griekenland, Hongarije, Italië, Duitsland en Turkije.
De beste drie landen van beide poules gaan door naar de ‘Final Six’ die van 23 tot en met 25 maart wordt gespeeld. De poulewinnaars gaan direct naar de halve finales, de nummers 2 en 3 spelen eerst tegen elkaar.
De LEN stelt overigens ook prijzengeld beschikbaar voor de medaillewinnaars van het evenement: goud levert € 20.000,- op, zilver € 15.000,- en brons nog altijd € 5.000,-
Bron: waterpolo.nl