Oppermachtig DONK laat langs SV

8 October 2018, 10:54 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een oppermachtig DONK wist pas in de 90ste minuut de bevrijdende 1-2 te scoren tegen een hardwerkend SV Erasmus. Dat dit zo lang had geduurd hadden de Gouwenaars volledig aan zichzelf te wijten. Tal van dotten van kansen werden gemist. Het werd uiteindelijk dik verdiend nog 1-3.

door Joop Spee

DONK’s trainer Peter van Zoest moest improviseren. Imad El Yousfi ontbrak wegens familieomstandigheden en Charaf Akoub was ziek thuisgebleven. Op de flanken stonden nu Edwin Gouw en Bas Houdijk geposteerd.

De wedstrijd was precies veertig seconden oud toen de eerste kans voor DONK zich al aandiende. Na een fraaie combinatie tussen Jordy de Jong en Edwin Gouw werd Rik Bogaard in stelling gebracht. De Goudse captain knalde echter ruim over. DONK bleef aandringen. Na een kwartier stond Mo Irezzi net een voetje buitenspel na een fraaie pass van Mark van Doeland. Zes minuten later was het alweer bijna raak. Na een mooie combinatie tussen Wessel Akerboom en Edwin Gouw gleed Bas Houdijk de bal echter net naast.

Halfslachtig
SV Erasmus was in al die minuten nog steeds niet in de buurt van het Goudse strafschopgebied gekomen toen het in de 23ste minuut tegen alle verhoudingen in verrassend de leiding nam. Bij een onschuldig ogende aanval draaide de Haagse captain goed weg van de halfslachtig ingrijpende Marvin Vat en voordat het verbijsterde DONK het in de gaten had stond het 1-0.

DONK besloot een tandje extra in de strijd te gooien en het regende corners na acties van de steeds oprukkende backs Sjors van Hanswijk en Jordy de Jong. De Haagse keeper wist echter van geen wijken. Ook een knap ingeschoten bal van Bas Houdijk, na een goede voorzet van Sjors van Hanswijk, wist hij goed te pareren. Na ruim een half uur legde SV Erasmus een gevaarlijke counter op de mat. Uitblinker Jordy de Jong redde echter met een knappe sliding. In de 34ste minuut deed Jordy de Jong opnieuw van zich spreken, maar nu in aanvallend opzicht. Hij liet iedereen zijn hielen zien en werd uiteindelijk in de buurt van het vijandelijke doel tegen de grond gewerkt Scheidsrechter Eshagir aarzelde niet en wees terecht naar de stip. Tot ontzetting van DONK werd de inzet van Rik Bogaard een prooi voor de keeper.

Op slag van rust kreeg DONK nog twee grote kansen. Eerst denderde het duo Jordy de Jong-Edwin Gouw voor de zoveelste keer door de vijandelijke defensie. Een voorzet op maat vond het hoofd van de op nog geen twee meter van het doel volkomen vrijstaande Rik Bogaard. Ook deze 100 procent kans was aan de Goudse aanvoerder niet besteed. De bal vloog over. Seconden later schoot Edwin Gouw na een goede voorzet van Sjors van Hanswijk net naast.

Slordig
In de tweede helft startte DONK slordig. De linkerspits van SV Erasmus brak gevaarlijk door maar stuitte op keeper Dennis de Vogel. Daarna regende het echter weer kansen voor DONK. Zo waren Wessel Akerboom (schot gekraakt) en Bas Houdijk (schot over na assist van Sjors van Hanswijk) dichtbij succes. Even later nog een goede mogelijkheid voor Wessel Akerboom na een uitbraak van Mo Irezzi. De bal verdween echter over het doel.

In de 67ste minuut kreeg DONK in een scrimmage twee kansen op rij. Mo Irezzi en Bas Houdijk wisten het net echter niet te vinden. De daaropvolgende doeltrap leverde daarentegen wel Gouds succes op. De Haagse keeper maakte zijn enige fout van de middag door de bal slordig in het spel te brengen naar een gedekte medespeler. Bas Houdijk was er als de kippen bij, pikte de bal af en gaf Mo Irezzi de kans om de gelijkmaker binnen te schieten. De spits bleef koel en faalde niet, 1-1.

DONK voelde dat er meer inzat. Een mooie actie van Bas Houdijk resulteerde in een schietkans voor Mark van Doeland. De Goudse nummer 6 knalde echter over. Met nog ruim een kwartier te spelen bracht DONK’s trainer Pieter van Zoest twee verse krachten in het veld. Jeffrey van Dam en Zakaria Mellah kwamen Mark van Doeland en Wessel Akerboom aflossen. Het leidde tot een pittig slotoffensief waarbij Bas Houdijk in kansrijke positie hard over schoot. Tot schrik van DONK leek de Haagse aanvoerder in de 85ste minuut plotseling te gaan profiteren van het feit dat DONK ver opgerukt alles in de strijd wierp. Marvin Vat wist het gevaar echter met een perfecte sliding te bezweren.

Loon naar werken
Terwijl DONK zich steeds drukker begon te maken over vermeend tijdrekken van SV Erasmus kreeg het in de 90ste minuut volkomen onverwacht toch loon naar werken. De bal caramboleerde plotseling voor de voeten van de vrijstaande Rik Bogaard, die het presentje dankbaar accepteerde, 1-2. In de 92ste minuut brak Mo Irezzi door de vijandelijke linies. Hij stuitte echter op de keeper. Drie minuten later leek hij dan toch de definitieve genadeslag te gaan uitdelen. Hij pikte de bal op en koerste ongehinderd op de keeper af. De scheidsrechter floot echter af wegens buitenspel, maar zag even later zijn fout in. Een verdwaalde verdediger die buitenspel ophief was hem ontgaan. Excuses van de scheids, maar geen 1-3 dus. Die 1-3 viel in de 96ste minuut toch. Jeffrey van Dam leverde een puike voorzet af in de voeten van Edwin Gouw. Die bleef koel en zorgde voor de dik verdiende eindstand, 1-3.

Gemekker
Al met al een zege voor DONK die, gelet op het overwicht en de karrenvracht aan kansen, hoger uit had moeten vallen. Qua spel, organisatie en beleving was echter zeker een stijgende lijn in het Goudse spel te ontdekken. Kritiekpunten zijn echter de matige eindpass en ook het gemekker als het even tegenzit of als de scheidsrechter een dubieuze beslissing neemt. Dat laatste levert alleen maar gele kaarten op (Rik Bogaard en Mo Irezzi) en kost energie.

DONK’s trainer Pieter van Zoest was uiteraard content met de overwinning en met de stijgende lijn in het spel. Ook hem waren de kritische kanttekeningen van uw reporter echter niet ontgaan.