We hadden deze week een item over de vondst van een verborgen graf en de grafsteen op het kerkhof van de huidige Willem Vroesentuin. Karel Baarspul kwam tot de ontdekking dat het de grafsteen was van dominee Johannes Krom, overleden op 23 december 1827. ,,Momenteel ligt de grafsteen in de rechterhoek van de tuin, geheel verstopt onder de bomen en plantjes. Zonde! Wie heeft de grond nu in handen en wie dient ervoor te zorgen? Ik vermoed de gemeente Gouda. Dus het zou mooi zijn als de gemeente dit graf weer zichtbaar maakt, een paadje er naar toe aanlegt en het verhaal van ds. J.H. Krom met een bordje verduidelijkt voor langslopende inwoners en bezoekers van de stad Gouda", zo riep Baarspul de gemeente op actie te ondernemen.
Nog meer werk heeft de plantsoenendienst aan De Oude Begraafplaats Gouda. De eerste Algemene Begraafplaats van Gouda uit 1832 aan de splitsing Vorstmanstraat, Prins Hendrikstraat en Kerkhoflaan. Daar liggen immers heel veel graven en grafstenen begraven onder het woekerende onkruid.
Op het terrein van de begraafplaats staat een Aula (Rijksmonument). De begraafplaats zelf is een Gemeentelijk monument . Op de begraafplaats bevinden zich 43 oorlogsgraven, waarvan 40 graven van slachtoffers van de oorlog.
En drie van oorlogsslachtoffers: Willem van Mastrigt, (oorlogsslachtoffer) geboren op 26 april 1924 te Gouda, overleden op 12 juli 1944 te Berlin-Köpenick, Stadtkreis Berlin; Adriaan de Rijke, (oorlogsslachtoffer) geboren op 6 mei 1921 te Den Haag, overleden op 6 juni 1944 te Overveen, duinen en Benjamin Aart Lens, (oorlogsslachtoffer) geboren op 30 oktober 1904 te Gouda, overleden op 18 juli 1943 te Potsdam, Stadtkreis Potsdam.
Vandaag, vrijdag 4 mei, worden ook deze oorlogsslachtoffers herdacht. De oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat is zelfs het startpunt van een van de drie stille tochten voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt. Dat is ook de reden dat het wandelpad tussen de graven van de aula naar het baarhuis keurig is gemaaid.
Het formeren van de Stille tocht vangt aan om 18u55 bij de hoofdingang van de begraafplaats. Een vertegenwoordiging van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda informeert de aanwezigen en legt aansluitend een bloemstuk op de door de Oorlogsgravenstichting erkende graven van W. v. Maastrigt, van B. Lens en van A. de Rijke.
Ook hun nabestaanden en andere belangstellenden krijgen de gelegenheid om bloemen te leggen. Als ze de graven en grafstenen van de drie oorlogsslachtoffers tussen het onkruid kunnen vinden.
Op Oude Begraafplaats Gouda liggen ook veel graven en grafstenen begraven
4 May 2018, 18:37 uur
Algemeen