De weersverwachting van lage temperaturen geeft voorzichtige hoop dat natuurijsschaatsers komende week aan de bak kunnen.

IJsclubs reageren nog terughoudend: eerst zien en dan geloven. Ze willen nog niet te hard van stapel lopen: ,,De linkerschaats mag uit het vet, hopelijk de rechter aan het einde van de week ook.”

De ijsclubs in Haastrecht, Ammerstol, Boskoop en Ouderkerk aan den IJssel hebben de banen/weilanden al onder water laten lopen. ,,We verwachten volgende week op de kleine baan wel te kunnen schaatsen, of het ook op de grote baan gaat lukken is aan moeder natuur”, aldus Cees van der Stad, penningmeester van de Haastrechtse club.

Volgens weerman Piet Paulusma is de kans vrij groot dat volgende week in ons land de eerste marathon op natuurijs wordt geschaatst. Met een aantal nachten flink matige vorst, van min 5 tot min 8 graden, en overdag temperaturen rond het nulpunt, wordt het echt winter. De weerman denkt dat het winterse weer tot volgende week vrijdag of zaterdag aanhoudt.

Op Marktplaats is door alle verwachtingen de handelsgeest van Nederland aangewakkerd. Binnen een dag hebben verkopers van schaatsen ruim duizend advertenties geplaatst. Noren zijn veruit het populairst, daarna komen de ijshockeyschaatsen. Op de derde plek staan kunstschaatsen. Ook wordt meer dan normaal op advertenties van schaatsen gezocht, maar de woordvoerster kan nog geen exacte cijfers geven.

Reageer op dit artikel