Ouders hebben meer invloed op het drink- en rookgedrag van hun kinderen dan vaak gedacht wordt. Kinderen waarvan ouders NIX18 hanteren, drinken en roken minder dan kinderen van ouders die dat niet doen.
Bovendien toont onderzoek aan dat kinderen die thuis ‘leren’ drinken, later juist meer gaan drinken. Thuis en buiten de deur.

Jongeren onder de 18 zijn strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld in het café, de sportkantine, het park en op straat. Maar wat doe je thuis? Daar geldt de wet niet en ben je als ouder verantwoordelijk.
Thuis ‘leren’ drinken: verstandig of niet?
Dr. Lex Lemmers, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut, werkt al jaren met jongeren en riskant gedrag. Hij krijgt vaak de vraag van ouders: ,,Ik twijfel erover of ik mijn zoon van 16 jaar af en toe een biertje laat drinken thuis. Ik heb liever dat hij het met ons erbij doet, dan stiekem met zijn vrienden. Is dit verstandig of niet?”
Lemmers: ,,Ik adviseer altijd om ook thuis de regel ‘niet roken en drinken onder de 18 jaar’ aan te houden. Veel jongeren beginnen thuis met drinken, waar de ouders bij zijn. Als ouders denk je dat kinderen dan verstandig met alcohol leren omgaan. Dit is echter niet waar. Onderzoek toont aan dat kinderen die thuis ‘leren’ drinken, later juist meer gaan drinken, zowel thuis als buitenshuis. Ook leidt het tot meer problematisch alcoholgebruik.”
Regels stellen werkt
Lemmers ziet ook dat veel ouders denken dat het stellen van regels niet werkt. Lemmers: ,,Ouders zeggen vaak ‘Ze doen het toch wel’ of ‘Dan doen ze het juist’. Toch is dat niet zo. Als ouder heb je meer invloed dan je denkt, ook als je kinderen ouder worden. Onderzoek laat zien dat jongeren het normaal vinden dat ouders regels blijven stellen over roken en drinken. Lees samen met je puber de 5 tips van NIX18 op Hoezitdat.info.”
Resultaat
Kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, drinken pas op latere leeftijd.
Verantwoord omgaan met alcohol begint bij de opvoeding. Veel ouders zijn daar al bewust mee bezig, maar we hopen dat nog veel meer ouders zeggen: ‘Ook thuis NIX 18′.

Bijdrage: Centra voor Jeugd en Gezin Hollands Midden.

Informatie over opvoeden en opgroeien: www.cjghollandsmidden.nl of www.hoezitdat.info
professionals: www.cjgprof.nl
Twitter: @CJGZHN, @CJGMH en @Hoezitdat