Wie op zaterdag 14 oktober tussen 11 en 17u00 het historische centrum van Gouda bezoekt, stapt terug in de tijd van de pestdokters, narren, troubadours, waarzegsters en spinsters. Zelfs de ‘çoopwarenmarct’ is volledig in sfeer. Het is weer Zotte Zaterdag: een dag die bol staat van de activiteiten rondom Erasmus, Kind van Gouda. Want in Gouda werd Erasmus geschoold en gevormd, om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde.
Met een knipoog naar zijn ‘Lof der Zotheid’ wordt het hele gezin meegenomen naar de middeleeuwen, de tijd van de jonge Erasmus. Gouda viert de Zotte Zaterdag al weer voor de vijfde keer. In dit lustrumjaar wordt het middeleeuwse festival, dat traditiegetrouw de herfstvakantie aftrapt, gehouden in en rondom het Oude Stadhuys en Arti Legi op de Markt. Zotte Zaterdag staat in dit Erasmusjaar weer bol van de activiteiten rondom Erasmus, Kind van Gouda. Want in Gouda ging hij naar school om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde.
Workshops middeleeuwse dans, concerten in de schitterende trouwzaal van het Oude Stadhuys of rondleidingen langs verrassende middeleeuwse plekjes. Op de foto als middeleeuwer, traditioneel handboogschieten of proeven van heerlijke Erasmus specialiteiten. Loop mee in de Zotte Intocht onder aanvoering van Margaretha van Goudana, de moeder van Erasmus, lach om Fabela de Nar en … ontdek de zot in jezelf!


Het verhaal van Gouda in 1511
Er was eens … een bijzondere jongen in Gouda: Desiderius Erasmus. Hij ging er naar school en trad er later in het klooster ‒ om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde. Met een knipoog naar zijn baanbrekende werk ‘Lof der Zotheid’ (1511) viert Gouda ieder jaar in oktober Zotte Zaterdag. En hoe! Op 14 oktober maak je een sprong in de tijd, naar het Gouda van 1511. Naar de periode van kaasmakers en bierbrouwers, van lakenververs en koopmannen. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers, in plaats van internet, elektrisch licht en tv. Van de zot en andere Gouwenaars!
Leuk voor het hele gezin!
Op Zotte Zaterdag is het hele historische centrum van Gouda gehuld in middeleeuwse sferen. Een greep uit de optredens en activiteiten:
· Zotte Intocht (start: 13u00, Erasmusplein)
· Middeleeuwse ambachtenmarkt
· Theaterspektakel ‘Wat Zotheid vermag’
· Zotte Marckt
· (Mee)doen: met een ganzenveer schrijven, een wapenschild maken, een Lego-kasteel bouwen
· ‘Trouwen’ in de middeleeuwen
· Demonstraties zwaardvechten, bierbrouwen en zilver smeden
· Dicht- en tekenkunst
· Middeleeuwse muziek en dans
· Meedoen: een misdaad oplossen, een masker maken, middeleeuwse kleding maken
· Films, maquettes en opgravingen
· Vertellen en voorlezen
· Concerten van Ensemble Hermes, Duo Passionate en koren
· Rondleidingen en boottochten
Bezoekersinformatie
Zotte Zaterdag is gratis toegankelijk, en ook vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Als er een vergoeding wordt gevraagd, staat dat bij de betreffende activiteit (op de site en in het programmaboekje). Bij de Sint-Janskerk is het programmaboekje je entreebewijs. Er is voldoende parkeergelegenheid in en om het centrum; de parkeergarages zijn duidelijk aangegeven. Let op: Veel, maar niet alle locaties en activiteiten zijn geschikt voor bezoekers met een rolstoel, rollator of scootmobiel.
Kijk voor een overzicht van de activiteiten en alle tijden op zottezaterdag.nl.