Vrijdag begint de daglichtperiode met mist, later in de ochtend is de zon af en toe te zien in het regionale weerbeeld. Overdag is het ondanks de toenemende bewolking vrij warm met 22 graden Celsius in de Goudse regio. In de loop van vrijdagmiddag trekken (onweers)buien over het Groene Hart, deze maken een einde aan de vrij warme periode. Het weekend wordt wisselvallig en gevoelig frisser.
De ex-orkaan ‘Lee’ wordt zondagmiddag als stormdepressie boven noord Schotland verwacht. Deze depressie trekt vervolgens over het noordelijke deel van de Noordzee richting Scandinavië.
Bij ons zorgt deze ex-orkaan vanaf zondag een aantal dagen voor een ruig en flink nat weertype met veel regen. Plaatselijk kan er in drie dagen tijd circa 25 mm. regen vallen in het Groene Hartgebied. Het zullen vooral de buien met kans op onweer en windstoten zijn die het regionale weerbeeld bepalen. De gevolgen van ex-orkaan ‘Lee’ kunnen steviger uitpakken als de koers zuidelijker uitpakt. De koers van de ex-orkaan ‘Maria’ lijkt over de Golf van Biskaje richting zuidelijk Frankrijk en Noord Italië te gaan. Deze depressie zal aldaar zware regen- en onweersbuien geven aan de nog resterende tropische eigenschappen.
Terug naar het hier en nu: vanochtend lost de mist langzaam op. In de loop van de ochtend gaat de zon af en toe schijnen, maar vanuit een zuidwestelijke richting neemt de bewolking geleidelijk toe. De ochtend en de eerste helft van de middag verlopen droog in het Groene Hartgebied. In de tweede helft van vrijdagmiddag arriveren vanuit een zuidelijke richting diverse pittige buien boven het Groene Hartgebied. Met name aan het eind van de middag kunnen de buien actiever worden en is er kans op onweer. De wind waait uit het zuiden en is overwegend zwak (2 Beaufort) in de Goudse regio. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd, de temperatuur stijgt ondanks de toenemende bewolking naar 22 graden Celsius in de Goudse regio. Normaal voor eind september is 17 graden Celsius.
Vanavond hebben we aan het begin van de avond nog steeds te maken buien. In de loop van de avond trekken de buien naar het noordoosten weg en wordt het op een enkel zeer licht regenbuitje na droog. Ook in de nacht naar zaterdag blijft het droog. De gehele nachtelijke periode blijft het geheel bewolkt. Het koelt af naar circa 13 graden in het Groene Hartgebied. De wind draait geleidelijk naar het westen en blijft zwak van kracht (2 Beaufort).
Zaterdag begint de daglichtperiode geheel bewolkt. Aan het eind van de ochtend gaat de zon doorbreken. Zaterdagmiddag is er bij ons in het westen van Nederland voldoende ruimte voor de zon. Bij ons in het westen van Nederland is de kans op een regenbui klein. De wind waait uit het westen en is zwak, windkracht 2 Beaufort. Met 17 graden Celsius is het gevoelig frisser dan afgelopen dagen, maar is de maximumtemperatuur normaal voor de tijd van het jaar.
In het Groene Hart overheerst aanstaande zondag de bewolking en vallen van tijd tot tijd buien. De buien breiden zich vrij snel uit over onze regio. De wind krimpt naar het zuiden en gaat in de loop van de dag flink toenemen, deze wordt matig tot krachtig (windkracht 4 tot 6) in het Groene Hartgebied. Veel warmer dan 15 graden Celsius wordt het niet en door de wind voelt het behoorlijk fris aan.
Begin volgende week blijft het wisselvallig herfstweer. Vooral maandag en dinsdag is het flink onstuimig met vrij veel wind die bovendien zeer vlagerig van karakter is. Er trekken talrijke buien over het Groene Hart en de zon is slechts sporadisch waarneembaar. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en breekt de zon vaker regelmatig door. De kans op neerslag neemt dan geleidelijk af. De temperatuur ligt de komende week rond het langjarig gemiddelde voor begin oktober, het wordt ’s middags gemiddeld 16 graden Celsius.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda