De Zoetermeerse gemeenteraad heeft veel vragen over de Holland Outlet Mall (HOM). Zo is er nog een hoop onduidelijkheid over de gevolgen voor het verkeer en over de kosten die de gemeente moet maken voor de bouw van het outletcentrum. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering.
Het outletcentrum van 31.000 vierkante meter moet in de plaats komen van het huidige Woonhart (23.000 vierkante meter). De HOM kost zo’n 150 miljoen euro moet jaarlijks zeker 6,5 miljoen bezoekers trekken. Op basis van meerdere onderzoeken naar de haalbaarheid en effecten van de HOM heeft het stadsbestuur in eerste instantie besloten om door te gaan met de ontwikkeling van het outletcentrum. De intentie van de raad zou zijn om de kosten van het centrum te verhalen op de initiatiefnemers.
Negentien insprekers
De gemeenteraad zou op 19 december over het project beslissen, maar onduidelijk is of die datum gehaald kan worden. Dat komt mede door de negentien insprekers tijdens de vergadering van dinsdagavond en de vele vragen die zij vanuit de gemeenteraad kregen.
Zo wilden meerdere raadsleden weten welke kosten de gemeente moet maken voor de HOM. Hans de Jong van projectontwikkelaar Provast erkende dat er nog veel onduidelijkheid is over het outletcentrum. Zo moet er nog een definitief ontwerp komen, moet het bestemmingsplan aangepast worden en moet er overeenstemming bereikt worden met omwonenden. Toch riep De Jong de gemeenteraad op om zich uit te spreken voor de komst van de HOM. ,,Stel niet uit, maar neem het besluit”. De zorgen over de bereikbaarheid snapt De Jong niet. ,,Je zal misschien drie kruispunten moeten aanpassen, maar dat had misschien sowieso moeten gebeuren.”
Kritisch
De meerderheid van de negentien insprekers toonde zich kritisch over het outletcentrum. Een van hen overhandigde de gemeenteraad ruim 1.100 handtekeningen tegen de HOM. De ondertekenaars vrezen vooral een toename van verkeer en parkeerproblemen.   Tegen de HOM bestaat veel verzet. Ondernemers en gemeenten in Zoetermeer en de regio vrezen dat het outletcentrum ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden. Ook de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland zijn tegen de komst: Zij verwachten dat de HOM ‘negatieve gevolgen voor de leefbaarheid met zich meebrengt.
Toch ziet ruim 80 procent van de Zoetermeerders de komst van de Holland Outlet Mall zitten, zo blijkt uit een in opdracht van de gemeente uitgevoerd consumentenonderzoek.  Slechts 7 procent van de ondervraagden zou de plannen ‘(totaal) niet aansprekend’ vinden.
Donderdag bijeenkomst over Holland Outlet Mall bij restaurant La Place
Er is morgen weer een bijeenkomst, de zoveelste, over de Holland Outlet Mall. Het betreft de uitkomsten van de second opinion van de haalbaarheids- en effectiviteitsonderzoeken naar het superproject.
De gemeente Zoetermeer publiceerde in november een aantal rapporten over de haalbaarheid en effectiviteit van de Holland Outlet Mall (HOM). INretail heeft twee onafhankelijke bureaus een second opinion laten uitvoeren met betrekking tot de belangrijkste rapportages. Bureau Stedelijke Planning en Arcadis hebben deze verricht.  Zij onderzochten de economische effecten van de HOM en de verkeersconsequenties. De belangrijkste bevindingen delen zij morgen bij het restaurant La Place in het Stadshart (Theaterplein 11).