De winkeliers- en ondernemersverenigingen uit Alphen aan den Rijn, Boskoop, Gouda, Krimpenerwaard, de Leidse regio, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas betreuren het besluit van gemeenteraad van Zoetermeer om akkoord te gaan met de verdere uitwerking van de Holland Outlet Mall (HOM). Zij stellen dat de vernieuwing van de retailsector moet plaatsvinden in de bestaande winkelgebieden.
,,Zoetermeer gokt op het verkeerde paard”, zegt Nico Voogt, voorzitter van Gouda Onderneemt, die spreekt namens de verschillende ondernemersverenigingen in de regio. ,,De wereld verandert, de retail moet vernieuwen en de Mall of the Netherlands verdient een stevig antwoord. Dat is niet een Holland Outlet Mall erbij in Zoetermeer. Dat antwoord moet juist komen van de (bestaande) retailers uit Zoetermeer en de regio. Het toevoegen van 31.000 vierkante meter dat niet onderscheidend is, draagt niet bij aan het gezamenlijk formuleren van dat antwoord en staat bovendien haaks op de doelstellingen uit de Retailagenda en de Retaildeals die de Rijksoverheid, de provincies en de Nederlandse gemeenten met elkaar maakten, aldus Voogt. En van afstemming met de regio’s is absoluut geen sprake.”
De ondernemers stellen dat er in Zoetermeer en de regio geen behoefte is aan een HOM en daarom wijzen zij het besluit van de gemeenteraad af. Ook vinden zij de aangenomen amendementen volstrekt onvoldoende om het beoogde hoge segment en de complementariteit van het assortiment juridisch te borgen.
Voogt: ,,Dat er geen amendement is ingediend om de geactualiseerde plannen zo snel mogelijk voor te leggen aan de provinciale adviescommissie, is op zijn zacht gezegd een gemiste kans. De ontstane onrust blijft nu nog langer voortduren en dat is schadelijk voor het vestigings- en investeringsklimaat in Zoetermeer en de regio en daar is niemand bij gebaat.”
Voogt was gisteravond tijdens de raadsvergadering één van de acht insprekers tijdens de besluitvormende vergadering over de plannen voor de HOM. Ook Gerard van Erk sprak in, namens de samenwerkende winkeliersverenigingen in Gouda, met eenzelfde kritische boodschap.
Op de archieffoto Nico Voogt, voorzitter van Gouda Onderneemt.

Laat een reactie achter