Kalmeijer Keukens & Interieur uit Gouda had goede bedoelingen door het eigen bedrijf via de buurtapp 'Nextdoor' te promoten. Echter, het Goudse familiebedrijf blijkt nu de dupe te zijn van een tot op heden mysterieuze zaak. Kalmeijer Keukens & Interieur staat hierin niet alleen.
Deze week werd er in de wijk Bloemendaal een brief van de buurtapp Nextdoor verspreid met als afzender Ruud Kalmeijer. Kalmeijer zegt hiervan niet op de hoogte te zijn. Sterker nog: Kalmeijer, die samen met zijn drie zoons anderhalf jaar geleden een Keuken & Interieur zaak op poten heeft gezet en deze naar eer en geweten leidt, schrok zich rot van de verzending en verspreiding van deze nepbrief. Gouds Dagblad berichtte hierover.
"Je probeert iets naar eer en geweten op te bouwen, maar één slecht nieuwsartikel zou je je kop kunnen kosten", zegt Kalmeijer, die geschrokken en verbaasd contact zocht met Gouds Dagblad en de vraag stelde waar dit hele verhaal vandaan kwam en waarop het was gebaseerd.
Na tekst en uitleg van Gouds Dagblad heeft Kalmeijer nu ook besloten aangifte te doen tegen Nextdoor vanwege identiteitsfraude. Het familiebedrijf volgt daarmee het voorbeeld van zoveel andere ondernemers in Nederland.
Wat speelt er?
Bij veel bewoners in de wijken Bloemendaal en Plaswijck, en waarschijnlijk ook andere Goudse wijken, is de afgelopen dagen een Nextdoor-brief in de bus gevallen. Een brief (met aanhef: Aan mijn buurtgenoten van: plus adres) waarbij de ontvanger wordt opgeroepen om lid te worden van de plaatselijke buurtapp. Met daarbij een link naar een webpagina en een uitnodigingscode. Pas op met deze brief en ga er zeker niet op in.
In Midden-Nederland heeft deze brief inmiddels geleid tot een onderzoek van de politie aldaar. De politie Midden-Nederland gaat de buurtapp Nextdoor onderzoeken nadat er aangifte is gedaan vanwege identiteitsfraude.
Sociaal netwerk
De buurtapp Nextdoor is een sociaal netwerk bedoeld om mensen in een wijk met elkaar in contact te brengen. Daarvoor worden brieven naar potentiële nieuwe leden gestuurd uit naam van buurtbewoners, maar die zeggen daar geen toestemming voor gegeven te hebben.
Eerder verklaarde Tamar van der Paal, woordvoerder bij Nextdoor, dat de brief alleen verstuurd wordt als mensen actief op een knop drukken. De woordvoerder vermoedt dat mensen de tekst niet volledig gelezen hebben voordat ze op deze knop drukten.
De politie Dalfsen verspreidde via Twitter een van de brieven die rondgaat. In het bericht wordt het advies gegeven om Nextdoor niet te gebruiken. Bewoners van de gemeente zijn via Whatsappgroepen op de hoogte gebracht over de brieven.
#Nieuwleusen. De brief op bijgevoegd foto gaat rond in Nieuwleusen. Advies is om hier geen gebruik van te maken. De Whatsapp-groepen in de gemeente #Dalfsen zijn inmiddels geïnformeerd. pic.twitter.com/rFpTgIURUg
— Wijkagenten Dalfsen (@POL_DalfsenWA) August 1, 2019