Het Openbaar Ministerie (OM) laat het bloed onderzoeken van Paul Selier uit Den Haag, die vrijdag op 39-jarige leeftijd overleed tijdens een arrestatie in Waddinxveen.

Het toxicologisch onderzoek moet antwoord geven op de vraag of het gebruik van middelen als drugs of medicijnen een ,,verklaring bieden voor het verwarde gedrag van de overleden persoon.”

Afgelopen weekend is sectie op het lichaam van de 39-jarige Hagenaar verricht en zijn vier betrokken agenten als getuige gehoord. Over de uitkomst daarvan kan het OM nog geen mededelingen doen. Daarvoor moet eerst een volledig beeld zijn van wat er gebeurd is.

Het OM kan niet zeggen wanneer de inhoudelijke resultaten van het onderzoek kunnen worden gemeld. Vrijdag overleed de man bij zijn arrestatie rond zes uur in de ochtend op de Oude Dreef in Waddinxveen. Op videobeelden was te zien dat een agent bij de aanhouding op de man insloeg.

De vier agenten die bij het incident betrokken waren, zijn niet geschorst, zo laat de politie-eenheid in Den Haag weten. ,,Er zijn op dit moment geen redenen om de agenten niet te laten werken.”

Politie en geweld
Zoals gebruikelijk in zaken waarbij de politie geweld heeft toegepast en betrokkenen ernstig letsel hebben opgelopen of zijn overleden, doet de Rijksrecherche nader onderzoek.

Politielogo op zijkant politieauto

De woordvoering over dit onderzoek ligt bij het Openbaar Ministerie. In het belang van het onderzoek kunnen we als politie geen informatie verstrekken. Voor meer informatie verwijzen wij daarom graag naar de persberichten van het OM van maandag 5 februari en vrijdag 2 februari.

Stap naar voren
In hun werk worden agenten dagelijks geconfronteerd met geweld. Soms hebben zij geen keus en vraagt de situatie erom dat ze zelf geweld toepassen. Bijvoorbeeld om een verdachte onder controle te krijgen of een veilige situatie te creëren voor zichzelf en/of omstanders.

Om dat goed te kunnen doen, mogen agenten als dat nodig is geweld gebruiken. Waar anderen een stap terug doen, stappen zij veelal naar voren. Maar geweld gebruiken mag uiteraard niet zomaar; er zijn strenge voorwaarden en regels aan verbonden. Ook moet de politieagent geweld melden en verantwoording afleggen over het toegepaste geweld. In ernstige gevallen stelt de Rijksrecherche een onderzoek in.

Rijksrecherche
Het onderzoek door de Rijksrecherche gaat om de feiten: objectieve waarheidsvinding staat voorop. Ze zoekt dus zonder oordeel naar de absolute waarheid, zonder te speculeren of aannames te doen. De Rijksrecherche is daarom ook géén onderdeel van de politie, maar opereert rechtstreeks onder het College van procureurs-generaal. Dat garandeert dat ze haar werk met gepaste afstand en onafhankelijk kan doen.

Beeldrechten: AS Media.

Reageer op dit artikel