De open dag van de nieuwe N451 (de zogenoemde extra Gouwe-kruising) en de N457 (de Moordrechtboog) heeft zaterdag zo’n 2.500 bezoekers getrokken. Er was gerekend op 250 bezoekers.


,,Op zoveel belangstelling hadden we niet durven hopen’’, zegt Marjolein Vellekoop, woordvoerster  van de provincie Zuid-Holland. ,,Ik denk dat het komt omdat mensen voor de eerste keer en  tevens laatste keer op de wegen mogen. Gewoon, omdat het kan. Zie het als de autoloze zondag van 1973. Dat is altijd bijzonder. Daarna zijn deze wegen alleen toegankelijke voor gemotoriseerd verkeer.”


Mensen konden voor één keer de nieuwe weg op de fiets, lopend of op skeelers verkennen, voordat de weg daadwerkelijk geopend wordt. Met behulp van een puzzeltocht op de route tussen de Amaliabrug en de onderdoorgang met de A12 kwamen de bezoekers meer te weten over de zogenoemde Parallelstructuur A12.
De provincie had het gedeelte tussen de brug en de onderdoorgang met de A12 opengesteld. Het wegdek van de Amalia-brug, die straks tegelijkertijd met de naastgelegen Coenecoopbrug open gaat, ging voor een keer elk kwartier omhoog. Voor veel mensen het moment om foto’s en filmpjes te maken op hun mobiele telefoon.
De wegen gaan op vrijdag 23 december open voor het verkeer en ze worden een dag eerder geopend door minister Melanie Schultz. De twee wegen zorgen ervoor dat de A12 bij het Gouwe aquaduct minder druk wordt. Vooral voor inwoners van Moordrecht is dit een uitkomst.