De noordbaan van de A12 bij Gouda was vorig jaar de op één na gevaarlijkste kilometer snelweg van Nederland. Hier gebeurden 43 ongelukken. Dit meldt de Stichting Incident Management Nederland.

Vorig jaar stond de noordbaan van de A12 bij Gouda nog op plaats één. Die positie werd in 2017 overgenomen door de oostbaan van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam, bij de oprit Feijenoord. Tussen de hectometerpalen 21,0 en 22,0 van de linkerbaan van de A16 vonden vorig jaar 48 ongelukken plaats.

Op de A12 bij Gouda werden 27 procent minder ongevallen geteld. Het gaat om het deel tussen hectometerpalen 27,0 en 28,9, van de oprit Gouda tot aan de plek waar de A12 zich splitst in de A20 naar Rotterdam en de A12 naar Den Haag. Ongevallen gebeuren onder meer doordat auto’s die vanuit Gouda naar Den Haag willen rijden, vanaf de oprit de rijstroken naar de A20 moeten kruisen om op de A12 te belanden. Dit lukt niet altijd.

Daarnaast ontstaan aanrijdingen doordat het verkeer op de rijstroken naar Rotterdam in de avondspits vaak stilstaat, terwijl het verkeer naar Den Haag op volle snelheid doorrijdt. Op het laatste moment invoegen in de file kan dan vervelende gevolgen hebben.

Stichting Incident Management Nederland vermoedt dat het aantal ongelukken is teruggelopen als gevolg van de parallelroute langs de A12 die eind 2016 werd opengesteld. Automobilisten die vanuit Gouda naar Den Haag willen, hoeven daardoor niet langer de rijstroken naar Rotterdam over te steken om de rijbaan naar Den Haag te bereiken.

Reageer op dit artikel