In Den Haag werden woensdag 16 november de nieuwe treinen voor het treintraject Alphen aan den Rijn-Gouda gepresenteerd. Het gaat om een landelijke primeur. Zes treinen van het type Flirt 3 zijn aangekocht bij treinfabrikant Stadler. De treinen van Zwitserse makelij rijden al enkele maanden proefritten door het hele land. Vanaf vandaag, 11 december – als de nieuwe dienstregeling ingaat – worden ze op het treintraject Alphen aan den Rijn-Gouda ingezet.


Het gaat om de eerste drie van een serie van zes treinstellen die speciaal voor dit traject zijn besteld. De voertuigen zijn geschilderd in het rood-grijs van het R-net, het nieuwe merk voor het OV in de Randstad. De roodgrijze wagens rijden onder de Randstedelijke vlag van het zogenoemde R-net.
R-Net is het keurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Het is een initiatief van de provincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Stadsregio Amsterdam. In R-Net werken onder andere de vervoerders Arriva, Connexxion, GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag), NS en RET (Rotterdam) samen. De treinen, metro’s, trams en bussen van R-Net hebben allemaal dezelfde, herkenbare rood-grijze uitstraling.
Bij de aanbesteding is niet voor de laagste prijs gegaan. Er is vooral op kwaliteit gelet en op het reizigersgemak. Zo beschikken de treinstellen over usb-stopcontacten onder de tafeltjes, gewone 230V-stopcontacten tussen de stoelen voor laptops, wifi, een rolstoelvriendelijk toilet, met commode om de baby te verschonen. En er hangen veel beeldschermen. Uiteraard met de reistijden van de trein zelf, maar ze geven ook informatie over de aansluiting op de bus, informatie over de gemeenten als het wenselijk is.
Voor de sociale veiligheid van de reiziger hangen overal camera’s. Naast de noodknop zit een SOS-knop, voor een directe verbinding met de machinist. Die kan op een beeldschermpje ook zien wat er in de trein aan de hand is.