De kerstdagen zijn voorbij en de eerste kerstbomen worden alweer afgetuigd en weggegooid. Toch weet niet iedereen wat te doen met de oude kerstboom. Vooral in verzorgingstehuizen, wijkcentra en sportverenigingen is dit het geval. Online plantenspecialist Fleur.nl herkent dit probleem en biedt in december en januari een kerstbomenomruilservice aan.
Bij aankoop van een kamerplant in december of januari, zorgt de bezorger van Fleur.nl ervoor dat de oude kerstboom wordt meegenomen. De interesse is groot, want de eerste aanvragen voor een kerstboom-omruil zijn al binnen. Vooral ouderen zijn blij met de actie, omdat zij minder goed ter been zijn. De omruilservice loopt tot eind januari, in de regio’s Rotterdam, Gouda en Den Haag.
Van kerstboom naar groene energie
De door Fleur.nl ingezamelde kerstbomen worden gerecycled, waarbij de vrijgekomen energie wordt omgezet in groene stroom. De omruilservice is daarom een veel meer milieuvriendelijke optie dan verbranding.
Veel Nederlanders verbranden de kerstboom tijdens oud en nieuw. Dit heeft veel nadelige gevolgen voor het milieu. De grote hoeveelheid hars in de kerstboom zorgt bijvoorbeeld voor een verhoogde CO2-uitstoot. Bovendien komen er bij kerstboomverbrandingen, door de lage temperatuur van het vuur, extra veel schadelijke gassen vrij.
Groene makeover
Een groen interieur is goed voor de gezondheid. Om scholen, verenigingen en verzorgingstehuizen aan te sporen om een duurzaam interieur te omarmen, verloot Fleur.nl in januari 5 grote kamerplanten. Hiermee biedt de online-plantenspecialist lokale verenigingen of organisaties een groene makeover aan.
Ook je kerstboom inleveren? Hier lees je hoe je dit kunt doen.