Nog nooit verdampte zoveel meer neerslag dan er viel tussen 1 april en begin augustus, meldt Weeronline. Het neerslagtekort is tot nu toe 300 millimeter, meldt Weeronline. In het recordjaar 1976 bereikte het tekort in de loop van augustus met 363 millimeter een record.

,,Of we dat absolute record dit jaar gaan verbreken is afwachten. Vanaf woensdag komen er enkele buien en kan het neerslagtekort dus stabiliseren.” In 1976 stond de teller in deze tijd van het jaar op 275 millimeter.

Zo’n stabiliserend neerslagtekort betekent volgens het weerbureau niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar dat een fase aanbreekt waarin de droogte niet verder verergert.

Situatie Gouda
Het potentieel neerslagtekort in Gouda is verder opgelopen naar -335,9 mm.!

Het potentieel neerslagtekort/overschot wordt berekend in de periode van 1 april tot en met 30 september.

Het potentieel neerslagtekort of neerslagoverschot is de som van de neerslag en de verdamping in het zomerhalfjaar. 

2018 is nu al droger dan de recorddroge zomer van 1976, deze zomer eindigde eind augustus met een tekort van -363 mm. aan het eind van augustus. Het ziet er naar uit dat de zomer van 2018 dit gaat overtreffen en het record van 1976 uit de weerboeken en weerstatistieken gaat schrijven!

Sinds vandaag duurt de regionale hittegolf 25 dagen. Sinds het begin van de metingen is er nog nooit zo’n langdurige (regionale) hittegolf geregistreerd. Het vorige record dateerde uit 1975 met 18 dagen. Op 29 juli 1975 begon een aaneengesloten reeks van 18 zomerse dagen, waarvan er 6 tropisch waren.

Nu hebben we een aaneengesloten reeks van 25 zomerse dagen (25 graden of warmer), waarvan er 10 tropisch (30 graden of warmer) zijn!

Tot en met vandaag (zondag 5 augustus 2018) zijn er in 2018 te Gouda al 91 warme dagen (dag met maximumtemperatuur van 20 graden Celsius of warmer) genoteerd. Het K.N.M.I. in De Bilt heeft er tot en met vandaag in totaal 87.

Landelijk gemeten (K.N.M.I. te De Bilt) zijn er tot en met vandaag 48 zomerse dagen (dagen met een temperatuur van 25 graden Celsius of warmer) geregistreerd. Topscorer van Nederland is Arcen (Noord-Limburg) met precies 64 zomerse dagen!

Na een recorddroge juli brengt ook augustus voorlopig nauwelijks of geen regen. Het is tot en met dinsdag veelal zonnig en zeer warm. Bij maxima tussen 27 en 35 graden verdampt er elke dag veel vocht (5 tot 7 mm. = 5 tot 7 liter per m2). Hierdoor stijgt het potentieel neerslagtekort in Gouda de komende week snel in de richting van 350 mm. Daarmee is het nu al droger dan aan het begin van augustus 1976 (recorddroge zomer tot nu toe). Regen van betekenis wordt voorlopig nog niet verwacht.

Bron: www.meteo-gouda.nl