Nederlandse dames veroveren EK-goud in Barcelona

28 July 2018, 10:34 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Voor het eerst sinds 25 jaar is Nederland weer de beste van Europa. Na de titel van Leeds in 1993 en meerdere zilveren medailles, staan de Nederlandse dames na de 6-4 winst op Griekenland eindelijk weer op de hoogste trede. Daarmee is Nederland nu het succesvolste land ooit in de historie op het EK.




Nederland, met een sterke Goudse afvaardiging, opende sterk en geconcentreerd. Het openingsdoelpunt kwam van aanvoerder Dagmar Genee met een koel, geplaatst schot van afstand. Daarna scoorde Nomi Stomphorst na een vrije doorgang naar het Griekse doel, een situatie waaruit ze dit toernooi wel vaker doel trof. Griekenland liet voor het eerst van zich spreken uit een overtalsituatie. Laura Aarts kreeg nog een hand tegen het schot van Eleftheriadou, maar kon een treffer niet voorkomen.

In de tweede periode creëerde Nederland veel kansen, maar kon slechts twee keer scoren. Sabrina van der Sloot (vanaf tien meter) en Maud Megens (snoeihard boven de keepster) knalden fraai raak. Aan Griekse zijde wist Tsoukala twee keer te scoren. Zo werd er met een 4-3 voorsprong voor Nederland gerust.

Daarna brak de beslissende fase aan. Nederland nam als eerste ploeg een marge van twee doelpunten voorsprong via Megens, die vier minuten voor het einde weer teniet werd gedaan. Nederland antwoordde heel snel via Sabrina van der Sloot met 6-4. De resterende minuten hield de ploeg haar doel schoon en werd er na het laatste fluitsignaal een heel, heel groot feest gevierd.





Het is de beloning voor de generatie van Vivian Sevenich, Sabrina van der Sloot, Nomi Stomphorst en Dagmar Genee die zo vaak dichtbij een titel waren, maar altijd misgrepen. Te vaak eindigden de toernooien in tranen van verdriet, vandaag waren ze van vreugde.

Datzelfde geldt voor bondscoach Arno Havenga. Die als assistent betrokken was bij het grootste succes in de Nederlandse waterpolohistorie met het Olympisch goud in 2008, maar ook grote teleurstellingen meemaakte door het mislopen van de volgende Spelen. In 2013 nam hij het stokje over als hoofdverantwoordelijke en toonde gelijk het eerste potentieel aan van de groep die de basis vormde voor deze titel. Toen haalde de ploeg de finale van het EK in 2014 en een jaar later ook die van het WK, maar verloor wel. Toen Havenga met zijn ploeg ook de EK-finale van 2016 haalde, maar opnieuw verloor en ook plaatsing voor de Spelen misliep, was de stempel ‘finalesyndroom’ gedrukt. Hij probeerde het een jaar later op het WK wederom met dezelfde groep speelsters, maar haalde na een negende plek definitief de bezem door zijn selectie. In Barcelona trad Oranje aan met zes debutanten en een nieuwe generatie jonge speelsters als Bente Rogge, Brigitte Sleeking en Rozanne Voorvelt.


,,We hebben een heel gedisciplineerd, stabiel en rustig toernooi gespeeld", stelde Havenga na afloop. ,,Achteraf makkelijk lullen, maar we hebben altijd vooruitgedacht. Over de organisatie, de manier van spelen. De vertaling daarvan zag je in het water. We hebben 26 tegentreffers gehad het hele toernooi. Dat kan alleen als je heel gedisciplineerd bent in de verdediging." Zijn ploeg kwam op enkele momenten na, niet in de problemen. ,,We willen heel graag dominant zijn in ons spel. Ik denk dat we dat dit toernooi vanaf de eerste tot de laatste minuut zijn geweest. Wij bepaalden wat er ging gebeuren. Misschien dat er tegen Italië een beetje twijfel was. Maar voor de rest hebben we altijd zo gespeeld.”

Ook hij was opgelucht om eindelijk met de gouden medaille in zijn handen te staan. ,,Dit is onze zesde medaille in vier jaar. Op Europese en mondiale toernooien. Dus in feite doe je het hartstikke goed. Alleen, voor iedereen telt goud. Voor die meiden, maar ook voor mij. Tuurlijk zijn we blij als we weer een medaille hebben en weer op het podium staan. Maar nu zijn we echt de beste.”


Tijdens het feestgedruis in het water vormde zich een kring om Havenga heen en nam hij kort het woord. ,,Ik zei dat de reden dat we nu hier liggen, hun verdienste is. Dat iedereen als individu is opgestaan en als team geopereerd heeft, dat we daarom nu zo blij zijn met zijn allen. Iets in die strekking heb ik gezegd," lachte de gevierde bondscoach zijn tanden bloot.

Maud Megens die een ijzersterk toernooi speelde prees het team: ,,We gingen vol overtuiging de wedstrijd in. Deze kans wilden we ons niet laten afpakken. Je zag dat we vanaf het begin niet in gevaar zijn geweest. Dat is echt de verdienste van het hele team.” Megens was op cruciale momenten bepalend. Ze schoot twee keer onberispelijk raak. ,,Ik voel me toch best verantwoordelijk om beslissingen te nemen en ik was zo blij dat het vandaag lukte! Maar iedereen draagt evenveel bij. Iedereen weet z’n taak en dat levert dit op. We zijn echt een topteam!”

Bente Rogge, die haar eerste toernooi met het ‘grote Oranje’ speelde, straalde van oor tot oor. ,,Dit is geweldig! Met Jong Oranje werd ik in 2016 nog Europees kampioen. Zo mooi om nu de Europese titel met dit team te pakken. Een droom die uitkomt!” Het hele toernooi deed de 20-jarige Rogge volwaardig mee. Het vertrouwen in elkaar was groot. ,,Elke wedstrijd hadden we de overhand en groeide het vertrouwen in elkaar. En dan komt het in zo’n finale ook tot z’n recht. Dat is supermooi om te zien.” Rogge genoot van de sfeer in het stadion. ,,Geweldig hoe iedereen achter ons stond. Helemaal tof hoe de Oranjeheren ons stonden aan te moedigen. Dat was genieten.”


Ook Vivian Sevenich was na afloop door het dolle heen. ,,Ik besef het nog niet helemaal. Maar het is zó fijn om een keer met een blij gevoel te eindigen. Dat we met z’n allen kunnen springen en het volkslied horen. Daar hebben we heel lang op gewacht. Ik ben nu wel helemaal kapot, op het einde kon ik zelfs niet meer zwemmen. Maar dit maakt alles goed.” Op het podium voelde ze verschillende emoties opkomen. ,,Het viel me eigenlijk nog wel mee. Ik had verwacht dat ik nog emotioneler zou zijn. Maar ik was zo blij. Alle emotie, het ging allemaal door elkaar heen en toen zakte het podium nog in elkaar. Heel grappig.”



De Goudse Sabrina van der Sloot werd uitgeroepen tot MVP van het toernooi. ,,Bij het omkleden kreeg ik het te horen. Geen idee hoe ze dat hebben bepaald, maar dat is wel mooi natuurlijk.” De speelster van Orizzonte Catania maakte voor en tijdens de wedstrijd een super relaxte indruk. Finalestress leek geen vat op haar te hebben. ,,Inmiddels heb ik natuurlijk best wel wat ervaring met het spelen van finales. Je kan je heel druk maken, maar uiteindelijk is waterpolo iets wat ik dag in dag uit doe, dus waarom zou ik me zenuwachtig maken? Ik heb deze wedstrijd benaderd zoals elke andere wedstrijd. Dat is mijn houding en zo ben ik op mijn best.” Dat bleek met recht.


Vrijdag 27 juli
Nederland – Griekenland 6-4
Periodestanden: 2-1, 2-2, 1-0, 1-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 2, Sabrina van der Sloot 2, Dagmar Genee, Nomi Stomphorst.

Eerdere uitslagen

Zaterdag 14 juli
Nederland - Kroatië 21-1
Periodestanden: 6-0, 5-0, 3-1, 7-0
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 5, Vivian Sevenich 4, Maud Megens 3, Bente Rogge 2, Ilse Koolhaas 2, Brigitte Sleeking 2, Iris Wolves 2, eigen doelpunt Kroatië.

Zondag 15 juli
Israël - Nederland 2-20
Periodestanden: 0-8, 0-7, 0-3, 2-2.
Doelpuntenmakers Nederland: Dagmar Genee 3, Ilse Koolhaas 3, Maud Megens 3, Vivian Sevenich 3, Sabrina van der Sloot 2, Rozanne Voorvelt 2, Bente Rogge 2, Nomi Stomphorst, Iris Wolves.

Dinsdag 17 juli
Nederland - Italië 6-6
Periodestanden: 1-2, 1-2, 2-0, 2-2
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Dagmar Genee, Maud Megens.

Woensdag 19 juli
Nederland – Frankrijk: 20-4
Periodestanden: 6-0, 6-2, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 4, Maud Megens 3, Nomi Stomphorst 3, Bente Rogge 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Ilse Koolhaas, Brigitte Sleeking, Rozanne Voorvelt.

Zaterdag 21 juli
Griekenland - Nederland 7-8
Periodestanden: 1-1, 1-1, 3-2, 2-4.
Doelpuntenmakers Nederland: Ilse Koolhaas 3, Dagmar Genee 2, Vivian Sevenich 2, Maud Megens.

Maandag 23 juli
Nederland – Duitsland 22-2
Periodestanden: 6-0, 8-0, 3-1, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Maud Megens 6, Rozanne Voorvelt 4, Sabrina van der Sloot 3, Bente Rogge 3, Nomi Stomphorst 2, Brigitte Sleeking, Dagmar Genee, Kitty-Lynn Joustra, Ilse Koolhaas.

Woensdag 25 juli
Nederland – Hongarije: 8-7
Periodestanden: 2-1, 3-3, 2-1, 1-2
Doelpuntenmakers Nederland: Sabrina van der Sloot 2, Maud Megens 2, Ilse Koolhaas, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Bente Rogge.

Bron: waterpolo.nl