De vierde Nationale Museumweek, die van 9 tot en met 15 april in het hele land wordt gehouden, moet vooral nieuw publiek opleveren. Juist voor mensen die nooit in een museum komen, worden ook deze Museumweek weer grote replica’s van museale voorwerpen op straat gezet, in de hoop dat voorbijgangers geïnteresseerd raken en toch eens binnen de muren van het museum gaan kijken.

In Museum Gouda zijn onder meer de exposities Pieter Pourbus. Meester-schilder uit Gouda en Henk Helmantel – Geloof, Harmonie en Stilte te zien. Museum Slot Loevestein gooit rechtsgeleerde Hugo de Groot in de strijd, die er gevangen zat en in boekenkist wist te ontvluchten. Die roemruchte actie wordt in een vier meter hoog zand-reliëf uitgevoerd. In Helmond wordt het beeld van De Ploeger uit het museum daar fors uitvergroot getoond. Beeldhouwer Constantin Meunier eerde er de mensen mee die ploeterden op het platteland. En in Harlingen kan iedereen het VOC-schip De Halve Maen (1609) zien, althans een projectie ervan uitgevoerd in water en licht.

Ontdek op de site www.museumweek.nl wat je dit jaar allemaal kunt beleven op het grootste culturele evenement van Nederland. Aan deze feestelijke week Museumweek doen dik 400 musea mee met vaak verrassende activiteiten en evenementen.

Thema dit jaar is ‘Ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!’ . Waar komt ons verleden tot leven? Waar bewaren we onze schatten? Waar kunnen we leren wie we zijn? Waar komen we weer even tot onszelf? Waar hebben we onverwachte ontmoetingen? Waar vinden wij ons echte goud? Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Ze bewaren alles dat van tijdloze, onschatbare waarde is. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf.