De namen van geslaagde eindexamenleerlingen verschijnt sinds jaar en dag in de krant. Maar mag dat nog wel met het oog op de privacywet die vorig maand is ingegaan?

De nieuwe Europese wet bezorgt clubs, verenigingen en organisaties, maar zeker ook scholen veel hoofdbrekens. Voor scholen betekent het dat ze, nog meer dan voorheen, informatie over leerlingen zo goed mogelijk moeten beschermen. En de namen dan in de krant publiceren waar iedereen de lijst kan uitvlooien of er bekenden op staan, is dus een dingetje.

Hartstikke leuk
Op veel scholen is het nu beleid om scholieren of hun ouders toestemming te vragen of ze akkoord gaan met foto’s op de website of in een folder. De nieuwe privacywet wekt echter ook vragen op.  ,,Mogen de namen van geslaagde eindexamenkandidaten bijvoorbeeld nog wel in de krant gepubliceerd worden? Die discussie loopt nu. Mensen vinden het hartstikke leuk om te lezen of hun buurmeisje geslaagd is. Maar of het mag? Veel scholen zijn dat nu aan het uitzoeken.

De Gouwe ziet er vanaf
De Gouwe aan de Kanaaldijk is er al uit en ziet er vanaf. ,,De namen van de geslaagde leerlingen publiceren wij gewoontegetrouw op onze website en in advertenties in diverse regionale huis-aan-huisbladen. Vanwege de aangescherpte regelgeving in de Algemene Verordening Gegevensbescherming hebben wij onlangs alle ouders verzocht hiervoor toestemming te geven. Gezien de reacties die wij hierop hebben ontvangen, hebben we besloten dat wij geen namen gaan publiceren op de website en in de huis-aan-huisbladen. Natuurlijk plaatsen wij wel een algemene felicitatieadvertentie”, aldus K. Clements, directeur ad interim De Gouwe.