Vandaag hebben we een mix van wolken, zon en een enkele regenbui. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind (2 tot 3 Beaufort) en de temperatuur komt rond 5 graden Celsius uit in Gouda en omliggende gemeenten. In het uiterste westen van het Groene Hartgebied kan 6 graden Celsius worden bereikt.
Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag bestaat het Goudse weerbeeld uit bewolkte perioden, opklaringen en een enkele bui. De temperatuur daalt naar 3 graden Celsius in grote delen van het Groene Hartgebied. Er waait een zwakke westenwind met een kracht van 2 Beaufort en krimpt in de loop van de nacht naar het zuidwesten.
Woensdag neemt de bewolking snel toe en in de loop van de ochtend trekt een neerslaggebied met regen vanuit een noordwestelijke richting naar een zuidoostelijke richting. Het is zacht voor de tweede decade van januari. De middagtemperatuur komt rond 9 graden Celsius uit met de hoogste waarde in het uiterste westen van het Groene Hartgebied. De wind ruimt van zuidwest naar west en neemt iets in kracht toe, naar matig tot vrij krachtig (windkracht 4 tot 5 Beaufort). In de avond is het tijdelijk droog, maar vanuit het noorden volgen later opnieuw regenbuien.
Donderdag vallen er regelmatig regenbuien en tussen de buien door schijnt de zon. De buien krijgen in de loop van donderdag steeds vaker een winterse lading en uiteindelijk vallen er in de avond hoofdzakelijk sneeuwbuien. Tijdens de sneeuwbuien kan ook onweer voorkomen, de donder in sneeuwbuien klinkt overigens zwaarder dan in bijvoorbeeld een zomerse onweersbui. In de middag ligt de maximumtemperatuur rond 6 graden Celsius, maar door een vrij krachtige tot krachtige westenwind (windkracht 5 tot 6 Beaufort) liggen de gevoelstemperaturen rond het vriespunt. Vanaf het eind van de middag en in de avond kan er op steeds meer plaatsen in het Groene Hartgebied een wit sneeuwtapijt gevormd worden.
Vrijdag en in het komend weekend wordt het kouder met in de nachten kans op lichte vorst en overdag maxima van een graad of 3. Het waait vaak stevig en regelmatig komen buien voor, die vaak een winters karakter hebben.
Na het weekend wordt de atmosfeer rustiger en droger met meer ruimte voor de zon. Wel neemt in de ochtenden door windstilte en sterke afkoeling de kans op mist flink toe en de temperatuur komt hoogstwaarschijnlijk nog lager uit! Het kan uitdraaien op een serieuze vorstperiode met uiteindelijk schaatsijs!
Weerspreuk van de dag: In de louwmaand mist, dan de lentemaand ’t frist.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda