Marcus Schuchmann van Gouda Refractories  is woensdagavond door het zakenblad Gouda Into Business uitgeroepen tot machtigste Gouwenaar van 2016. Vorig jaar stond hij al op nummer twee. Toen werd burgemeester Milo Schoenmaker uitgeroepen tot machtigste man van Gouda.

Schoenmaker mocht woensdagavond van gastheer en uitgever Werner van den Bosch zijn burgemeestersketting om houden, maar moest zijn andere eretitel afstaan. Die titel en bijbehorende award werd hem vorig jaar overhandigd door Monique Verdier, de machtigste vrouw van Gouda 2014.

Burgemeester Milo Schoenmaker:
In 2015 werd ik verrast met de titel ‘Machtigste man van Gouda’. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst, waar tal van ondernemers bijeen was. Het was bijzonder om mijn naam te horen als ‘machtigste’, maar eigenlijk had de verkiezing voor mij nog een andere betekenis: dat het vooral een voorrecht is om burgemeester van deze MACHTIG mooie en sfeervolle stad te mogen zijn! Met of zonder titel….

Iedere keer dat ik door Gouda loop, ervaar ik die bijzondere sfeer. Een sfeer die een extra dimensie geeft aan het recreëren, winkelen en ondernemen in de stad. Allereerst is er de eeuwenlange historie, die je overal terugziet. Dat is een geschenk dat we met elkaar koesteren. Gouda kreeg stadsrechten in 1272 en in de eeuwen daarna werden enkele bijzonder gezichtsbepalende gebouwen gerealiseerd, waar we nog dagelijks van genieten.

Daarnaast bruist Gouda van de evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd, door allerlei samenwerkingsverbanden. Die samenwerking is misschien wel de grootste kracht van onze stad. Ondernemers, inwoners, vastgoedeigenaren, de gemeente en vele anderen zoeken elkaar voortdurend op om van Gouda een stad te maken waar mensen graag blijven terugkomen.

Een belangrijke rol in vele opzichten spelen de ondernemers. Zij zijn belangrijk voor Gouda. Ondernemingszin brengt een stad verder, biedt nieuwe kansen en ontwikkelingen. Maar ondernemen doe je niet alleen: ontmoeting, het uitwisselen van ideeën en het aangaan van samenwerking is van groot belang. Het is mooi dat er in Gouda verschillende mogelijkheden zijn waarop ondernemers elkaar informeel kunnen ontmoeten. Het lanceren van een nieuwe uitgave van Gouda Into Business is ook zo’n moment.

Mijn opvolger is nu bekend. Ik wens Marcus een heel waardevol jaar toe, waarin wellicht deuren geopend kunnen worden doordat de titel ‘machtigste’ gedragen mag worden. Maar bovenal hoop ik dat de verkiezing zowel de winnaar als andere ondernemers en genomineerden in de ranglijst blijft inspireren de schouders onder de stad te blijven zetten. Want uiteindelijk is het toch zo: de ‘machtigste’ of niet, de stad maken we samen.

Op de foto van Oscar van der Wijk vlnr: uitgever Werner van den Bosch, Marcus Schuchmann van Gouda Refractories en burgemeester Milo Schoenmaker.

 

Beeldrechten: Oscar van der Wijk.

Reageer op dit artikel