Meteo Gouda: mogelijk langste hittegolf in weergeschiedenis

22 July 2018, 10:15 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar




'Hittegolf wordt mogelijk langste in weergeschiedenis!' , zo verwacht Meteo Gouda.

'Vrijdag kan het 36 graden Celsius worden in Gouda!', zo voorspelt het Goudse weerstation.

Een hoogterug van Bretagne naar het zuiden van Noorwegen trekt oostwaarts. De as van deze hoogterug passeert in de nacht naar dinsdag het Groene Hartgebied, waardoor er ook in de hogere luchtlagen nog warmere lucht aangevoerd zal gaan worden. Al snel ontwikkelt zich op het drukvlak van 500 hPa (op circa 5500 meter hoogte) een smalle gordel van hoge druk die zich uitstrekt van het Iberisch Schiereiland tot Finland. Hierdoor is de bovenstroming tamelijk rustig, maar met het opdringen van een Atlantisch lagedrukgebied neemt deze net ten westen van ons land wel in kracht toe. Volgende week zaterdag nadert een koufront, dat in de operationele run niet weet te passeren. Aan de grond ontwikkelt er een drukpatroon dat we al vele weken hebben, namelijk een gordel van hogedruk van de Azoren naar de Noorse Zee, via het Verenigd Koninkrijk. De Hogedrukblokkade blijft hierdoor voorlopig nog gehandhaafd.

Zondag is de middagtemperatuur een fractie lager dan zaterdag, maar komt de temperatuur nog steeds boven de zomerse waarde van 25 graden uit. Het wordt 27 graden in Gouda en de omliggende dorpen. De daglichtperiode start zonnig. Geleidelijk ontstaan door warmte-convectie stapelwolken (Cumulus Humilis en Cumulus Mediocris). De zon houdt ook in de middag de regie in handen. De wind waait uit het noord-noordwesten en is zwak of matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Zondagavond is het nog lang aangenaam buitenshuis. Rond zonsondergang (21:45 uur) is het nog 21 graden. De wind neemt sterk af en er is tijdelijk sprake van windstilte.

In de nacht naar maandag koelt het onder een heldere hemel af naar circa 15 graden. De noordwestenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Maandag wordt een zonnige en droge dag, met name in de middag worden mede door de opstijgende warme lucht (warmte-convectie) stapelwolkjes (Cumulus Humilis) gevormd.
De zon heeft daar echter geen hinder van en schijnt uitbundig. Met 29 graden in Gouda is het zomers, maar nog goed uit te houden. De naar noord draaiende wind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Dinsdag schakelt de zomer over op een ander kaliber. Het is een groot deel van de dag zonovergoten en het wordt tropisch met 31 graden op de Goudse thermometers. In de namiddag zal er tijdelijk meer bewolking zijn. Dinsdagochtend is er sprake van een urenlange windstilte. In de loop van dinsdagmiddag steekt er een zwakke tot matige noordenwind op met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Beaufort.

Woensdag en donderdag wordt het nog iets heter met 32 tot 33 graden in de Goudse regio. De luchtvochtigheid zal hoger zijn dan de afgelopen tijd, waardoor het benauwd/drukkend zal aanvoelen. De kans op een regenbui of onweersbui wordt geleidelijk groter, maar over het algemeen blijft het zonnig en droog.  In de nachten ligt de minimumtemperatuur rond 19 graden in Gouda. In het centrum van Gouda en de wijken daaromheen komt de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius en mogen we spreken van tropische nachten. De noordenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Vrijdag wordt de heetste dag van de week. Voor Gouda wordt een maximumtemperatuur van 36 graden Celsius berekend. Menigeen zal zich met deze hitte en een iets hogere luchtvochtigheid onbehaaglijk voelen. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak, soms even matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort. De allerlaatste keer dat het 36 graden werd in Gouda was op 1 juli 2015.



In het volgende weekend neemt de buienkans nog iets verder toe. Maar als er een bui valt is dit waarschijnlijk een druppel op een gloeiende plaat. De temperatuurverwachting voor de middagen is nog vrij onzeker en ligt in het laatste weekend van juli 2018 waarschijnlijk rond 29 graden. Maar ook de hitte kan nog enkele dagen kan aanhouden, waardoor het aantal tropische dagen verder zal oplopen. De wind draait opnieuw naar noordelijke richtingen, de windrichting die tijdens langdurige hogedrukblokkaden vaak overheersend is. In het verleden waren in hete, droge zomers ook noordenwinden overheersend, een duidelijk voorbeeld is 1976.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda