Leerkrachten in het basisonderwijs komen op 5 oktober naar het Zuiderpark in Den Haag om te protesteren.
In heel Nederland leggen de meesters of juffen op 5 oktober het werk neer. Dat meldt vakbond CNV Onderwijs. ,,Ik roep onze leden in het primair onderwijs op om te gaan staken op 5 oktober”, zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs.
,,De politiek moet nu echt over de brug komen. We willen een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. De vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt zijn onvoldoende voor structureel beter onderwijs”, volgens Loek Schueler.
De vakbond maakt, samen met AOb, AVS, FvOv, FNV, de PO-raad en POinactie, deel uit van het PO-front. Het front houdt de manifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark. In juni gingen de Nederlandse basisscholen ook al even dicht.

Onderwijsbonden verwachten donderdagmiddag zo’n 30.000 basisschoolleraren op de protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag. De helft komt met driehonderd bussen naar de stad, laat een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond (AOb) weten.

Donderdag staken volgens de bond bijna alle docenten van de 6500 basisscholen in Nederland. ,,Wij horen nauwelijks van scholen die niet dichtgaan. En als er straks niet genoeg geld bijkomt gaan we misschien twee dagen dicht”, zegt de woordvoerster. Met de acties protesteren de meesters en juffen tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs.
De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Maar volgens actievoerende lerarenorganisaties is zo’n 900 miljoen euro nodig om er voor te zorgen dat de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met de lonen van leraren met een gelijk opleidingsniveau in het middelbaar onderwijs.