Marcus Schuchmann is woensdagavond door het zakenblad Gouda Into Business uitgeroepen tot machtigste Gouwenaar van 2016.
Het blad maakt al sinds 2004 jaarlijks een top 50 van machtigste mannen en vrouwen in Gouda. De lijst stelt het management van het magazine mede in overleg met vorige uitverkorenen ieder jaar met zorg en met een vette knipoog samen.
Dit jaar voert Marcus Schuchmann van Gouda Refractories die lijst aan. Vorig jaar stond hij al op nummer twee. Toen werd burgemeester Milo Schoenmaker uitgeroepen tot machtigste man van Gouda.
Schoenmaker mocht woensdagavond van gastheer en uitgever Werner van den Bosch zijn burgemeestersketting om houden maar moest zijn andere eretitel afstaan. Die titel en bijbehorende award werd hem vorig jaar overhandigd door Monique Verdier, de machtigste van Gouda 2014. In 2013 mocht Nico Voogt, voorzitter van Gouda Onderneemt! en eigenaar van assurantiekantoor Voogt zich de machtigste man van Gouda noemen. Het zijn dus geen kleine jongens en meisjes die met de eer gaan strijken. Het zijn stuk voor stuk kopstukken uit het Goudse (bedrijfs)leven die wat in de Goudse melk te brokkelen hebben. Vaak ook met verschillende petten op.
Zo ook Marcus Schuchmann. Hij stond een paar jaar geleden voor de bijna onmogelijke opdracht om een 110 jaar oud Gouds bedrijf (Gouda Vuurvast) weer op de kaart zetten. Een bedrijf met een heel specifiek vakmanschap: het ontwikkelen en produceren van vuurvaste producten. De schouders werden eronder gezet, de naam werd veranderd en de weg omhoog weer ingezet. Diverse investeringen werden gerealiseerd. Door het enthousiasme en de gedrevenheid van Schuchmann behoort Gouda Refractories tot de top 3 wereldspelers in haar vakgebied. Nu, in 2016, levert Gouda Refractories vuurvaste producten over de hele wereld en is het bedrijf koploper in het segment. Dit succes en de bezieling waarmee Schuchmann en zijn team hun werk doen, is voor het blad Gouda Into business reden om hem als machtigste Gouwenaar uit te roepen.
De tweede plaats wordt dit jaar ingenomen door wethouder Daphne Bergman, op de derde plaats prijkt de directievoorzitter van Rabobank Gouwestreek, Caspert van der Wel en op nummer vier staat zakenvrouw Marieke Kreuzen van Ruimbaan Uitzendbureaus.