Zwemmen voor mensen met een visuele beperking start weer

28 October 2021, 19:15 uur
Lokaal
mainImage
Sport.Gouda

Het Oogcafé Gouda en SPORT•GOUDA zijn een samenwerking aangegaan om zwemmen in het Groenhovenbad voor mensen met een visuele beperking toegankelijker te maken. Dat kondigen beide partijen in maart 2020 al aan. Door hun slechte zicht of blindheid kunnen mensen belemmeringen voelen om ontspannen te komen zwemmen. Na een succesvolle start kwam dit zwemaanbod door de pandemie als snel stil te liggen. Nu nagenoeg alle coronamaatregelen in het zwembad zijn komen te vervallen, zijn de initiatiefnemers blij dat ze ook dit zwemaanbod vanaf maandag 8 november 2021 weer opnieuw kunnen aanbieden.

Zwemmen voor iedereen
Per 8 november 2021 is er weer elke maandagmiddag van 12u00 tot 14u00 extra begeleiding in het Groenhovenbad, zodat ook mensen met een visuele beperking tijdens een regulier zwemmoment baantjes kunnen trekken. Door een goede samenwerking, communicatie en afspraken tussen Oogvereniging Oogcafé Gouda en SPORT•GOUDA kunnen veel praktische drempels worden weggenomen.

Vragen als: ‘Zwem ik wel in een rechte lijn? Weet de badmeester dat ik slecht zie? Hoe vind ik mijn weg in het zwembad?’, kunnen ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking het lastig vinden om in hun eentje te gaan zwemmen. Daarom is het personeel van het Groenhovenbad geïnstrueerd in het omgaan met mensen die slecht zien.

Het begint al bij de entree; er wordt gezorgd dat de buitendeur open staat, zodat de draaideur niet gebruikt hoeft te worden. Voor mensen met een hulphond is er de mogelijkheid om het dier op een afgeschermde plek, onder toeziend oog van de medewerkers, veilig achter te laten. In het bad zelf wordt er een lijn gespannen waardoor er een soort geleidelijn ontstaat, zodat de zwemmers in een rechte baan blijven.

Meer informatie over zwemmen met een visuele beperking
Iedereen die vragen of interesse heeft in zwemmen met een visuele beperking kan contact opnemen via onderstaande contactgegevens:

Organisatie : Oogvereniging Oogcafé Gouda
Contactpersoon: Bonnie de Heij
Telefoonnummer: 06-15144176
E-mail: [email protected]

Organisatie : SPORT•GOUDA
Contactpersoon: Kim Disco
Telefoonnummer: 0182-590910
E-mail: [email protected]