Met het onthullen van een monumentenbordje en de overhandiging van de sleutels aan coördinator Stefan van Beeten van Schoonhoven Partners, is in Schoonhoven het kleinste museum van Nederland geopend. Een burgerinitiatief onder leiding van voormalig huisarts Herman Groothuis om het historische mannenplashuis aan het Veer een nieuwe bestemming te geven is daarmee afgerond.
Kleinste #museum van Nederland, in 1927 ontworpen, is donderdag jl. geopend, het 'Mannenplashuis' is gratis te bezoeken zonder museumjaarkaart in #Schoonhoven. https://t.co/2EvgHqZUsI pic.twitter.com/QkBQGYt9EB
— RaymondAarsman1 🏳️🌈 (@RaymondAarsman1) October 1, 2021
In zijn nieuwe functie geeft Museum Mannenplashuis bezoekers van de Zilverstad tussen maart en november in wisselende tentoonstellingen een voorproefje van het moois dat achter de vestingwallen van Schoonhoven te zien is.
Het markante gebouwtje dateert van 1927 en is een ontwerp van stadsarchitect Died Visser, die net als bij veel van zijn andere ontwerpen elders in Schoonhoven elementen verwerkte uit de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Het mannenplashuis deed vele jaren dienst als openbaar herentoilet en is door zijn bijzondere karakter en bouwstijl aangewezen als gemeentelijk monument. Omdat het urinoir niet meer aan de moderne eisen van hygiëne en milieu kon voldoen, werd het eind 20e eeuw gesloten waarna het in verval raakte.
Patiëntenfonds
Bij zijn pensionering als huisarts in Schoonhoven 2007 vroeg Herman Groothuis patiënten geld te doneren om het plashuis op te knappen. In totaal werd in dit patiëntenfonds een bedrag van 6.000 euro ingelegd. Bij de herinrichting van het gebied Buiten de Veerpoort ontstond in samenwerking met inwoner Michiel van der Schaaf een burgerinitiatief om het voormalige urinoir een nieuwe functie te geven als informatiepunt en museum. Architect Rokus Visser (kleinzoon van de oorspronkelijke ontwerper) begeleidde de restauratie.
Brede steun voor herbestemming
Dat Groothuis, Van der Schaaf en Visser konden rekenen op brede steun, bleek al snel uit vele positieve reacties. Zo waren bewoners en ondernemers groot voorstander van het plan, toonde de historische vereniging zich positief en was de gemeente Krimpenerwaard als eigenaar van het pandje graag bereid mee te werken aan herbestemming. Dankzij enkele subsidiefondsen, steun van Schoonhoven Partners en ondernemers werd in korte tijd de benodigde 20.000 euro bij elkaar gebracht.
Kleinste museum van Nederland
Met een oppervlakte van nauwelijks twee vierkante meter is het plashuis ook het kleinste museum van Nederland. “Sinds we dat zeggen ontvangen we regelmatig voorbeelden van allerlei doorzichtige kastjes die claimen ook het kleinste museum te zijn”, lacht Van der Schaaf. “Het woordenboek van Van Dale omschrijft een museum als een gebouw, dat lijkt ons een helder uitgangspunt.” Voor alle zekerheid hebben de initiatiefnemers een doorzichtig kastje met een omtrek van vier centimeter geplaatst met daarin een beeldje van een zilversmid. “Daarmee nemen we iedere twijfel weg en is dit waarschijnlijk ook meteen het kleinste museum ter wereld, of en in elk geval het allerkleinste zilvermuseum. En dat past dan weer mooi bij Schoonhoven als onze nationale Zilverstad.”
Meer informatie over Museum Mannenplashuis is te lezen op de website www.inschoonhoven.nl/mannenplashuis. Ook partijen die willen exposeren op de bijzondere locatie kunnen zich daar aanmelden. Citymarketingorganisatie Schoonhoven Partners coördineert de programmering.