Oranje tompouces op Koningsdag: 4 voor € 2,25!

23 April 2021, 09:30 uur
Lokaal
mainImage

Lekker hè, tompouces op Koningsdag? Inmiddels is het een echte traditie geworden onder het Nederlandse volk.

We gaan ze weer massaal halen en lekker met elkaar opeten.

Uiteraard kun je op dinsdag 27 april ook weer terecht bij de HEMA in winkelcentrum Bloemendaal. Daar kun je vier Oranje-tompouces krijgen voor € 2,25!

De HEMA is open van 8u00 tot 17u00. Reserveer tijdig je winkelbezoek (en je tompouce) via www.hema.nl of bel 0182-534939.

Traditie
Tompouce op Koningsdag? Waarom eten we dat altijd en waar komt de traditie vandaan?
De eerste tompouce in Nederland werd gemaakt in 1858 door een Amsterdamse banketbakker. Het blijkt echter dat de Amsterdamse banketbakker slechts de naamgever van de tompouce is, en niet de bedenker. In Frankrijk bestond namelijk sinds 1651 al de ‘millefeuille’, letterlijk vertaald ‘duizend laagjes’.

Waar komt deze naam dan vandaan? Het lijkt op een sprookje...
De Amsterdamse banketbakker raakte in 1858 geïnspireerd door een optreden van een dwerg genaamd Tom Pouce, een dwerg uit Friesland. De Friese dwerg was geïnspireerd geraakt door Stratton, een beroemde circusdwerg die 15 jaar daarvoor al eens een tour door Nederland had volbracht. Het schijnt dat de naam Tom Pouce hiervandaan komt, erg logisch klinkt het niet. Maar dat is vaak zo met tradities en oude legendes…

Waarom eten we dan tompouces met Koningsdag?
Nu we weten waar de naam en het gebakje vandaan komen, kunnen we ons buigen over de centrale vraag van dit artikel: Waarom eten we nu zoveel tompouces met Koningsdag? Het Koningshuis viert namelijk de geboorte van baby met beschuit met muisjes, maar ook met een oranje tompouce. En daarom eten wij ook oranje tompouces! 

Hoe eet je een tompouce?
Het dak eraf
Haal het dak (het beste deel van de tompouce, toch?) eraf en eet deze los van de rest van het gebakje. 

Leg de tompouce op zijn zijkant
Hoe eet je een tompouce?Leg de tompouce op zijn zijkant en haal dan met je vork in één keer alle lagen eraf. Misschien wel de beste manier als je het ons vraagt!

Alles in één keer!
Niet bang zijn, gewoon in één keer die hele tompouce naar binnen! Het wordt wel een rotzooitje, maar ach… Moet kunnen toch?

Leuke weetjes over tompouces:
Het meervoud van tompouce is tompouces, niet tompoucen. Wees vooral degene die anderen op hun spelling verbetert nu je dit weet.
Niet alleen in Nederland worden tompouces gegeten, zoals je weet is Frankrijk ook een van de landen waar er van het gebakje genoten wordt. Maar ook in de Verenigde Staten, Zweden, België, Italië en Rusland wordt het gebakje gegeten. Daar gebruiken ze weer heel andere namen, vaak afgeleid van Napoleon. Het schijnt dat Napoleon een echte liefhebber van de tompouces was, maar dit is zeer dubieus te noemen.
De afmeting van een oranje tompouce is eigenlijk altijd hetzelfde, namelijk 4cm bij 10cm.
Voor bakkerijen is het een van de beste dagen van het jaar. Op Koningsdag worden tot wel 10x zo veel tompouces verkocht als op een ‘gewone’ dag.