Ook zo'n last van de Japanse duizendknoop?

29 April 2021, 10:17 uur
Lokaal
mainImage

De Japanse duizendknoop is een diep wortelende plant die zich zeer snel uitbreidt. De plant overwoekert andere planten en zorgt onder andere voor grote schade aan natuur, wegen, gebouwen en funderingen. Vanwege de extreme groei en verspreiding van deze plant en de daarbij behorende schade is bestrijding hiervan noodzakelijk.

Wat doet de gemeente? 
In onze gemeente worden twee soorten bestrijdingsmethoden ingezet tegen de Japanse duizendknoop: met wortel en al verwijderen (rooien) en afvoeren of bestrijding met stroom of een combinatie van beide.

Bij de bestrijding met stroom wordt een elektrische onkruidbestrijder gebruikt. De plant wordt onder stroom gezet. Het ‘kookt’ de plant van binnenuit tot in de wortel dood, waardoor er geen risico op schade is aan het omliggende bodemleven en de bodemstructuur. Beide methoden worden in het groeiseizoen iedere 4 tot 6 weken herhaald.

Wat kun jij doen? 
Heb je deze plant bijvoorbeeld in je eigen tuin? Dan word je geadviseerd de plant en de wortels zo diep mogelijk te verwijderen. De plant woekert zo sterk, dat een klein stukje van de stengel of de wortel al tot een nieuwe plant kan uitlopen. De resten van de planten doe je bij het restafval en niet bij het gft-afval.

De plant herkennen
De Japanse duizendknoop heeft frisgroen blad
In het voorjaar hebben de bladeren rode nerven
Van augustus tot oktober heeft de plant witte bloemen
De bladeren staan om en om (zig-zag) op de stengel
De stengels zijn bedekt met rode vlekjes
De stengel is hol van binnen
De plant is een grote bos met stengels die uit de grond komen
De wortels zijn van binnen oranje
Uit de wortelknol komen witte uitlopers. Deze lijken op asperges

Zie je deze plant in de openbare ruimte staan, dan vraagt de gemeente je dit bij de gemeente te melden. Zo helpen wel elkaar de Japanse duizendknoop te bestrijden.