Hoe weet je of ijs stevig genoeg is om op te schaatsen?

11 February 2021, 13:27 uur
Lokaal
mainImage

De schaatskoorts grijpt snel om zich heen, nu zich het zonnige winterweer heeft aangediend. Zeker ook in Gouda, rondom de Reeuwijkse Plassen en in de omliggende polders van de Krimpenerwaard. Het heeft nachtenlang gevroren en het gaat nog nachtenlang vriezen. Maar wanneer is het natuurijs stevig genoeg om erop te kunnen schaatsen (en is dat wel verstandig in deze coronaperiode)?

Voorzitter Rieks Poelman van de afdeling natuurijs van de KNSB rekent voor wanneer natuurijs dik genoeg is om te gaan schaatsen. "Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet te veel dooit", legt hij uit. "In totaal moet het 35 graden hebben gevroren - dan is het ijs 7 centimeter dik. We zitten nu op sommige plekken al drie nachten op -8 graden in de nacht, dus heeft het 24 graden gevroren. Dat schiet lekker op."

Tegelijkertijd beklemtoont Poelman dat het met klem wordt afgeraden om te gaan schaatsen op buitenwater, zoals plassen en meertjes. "De verantwoordelijkheid voor ijs op buitenwater ligt bij gemeenten", stelt hij. "En die organiseren nu niets vanwege de coronarestricties, omdat elke tocht massa's publiek trekt. Dat betekent dus ook dat het ijs niet officieel wordt getest en dat er al helemaal geen hulp in de buurt is, mocht er iets fout gaan. Zeker de eerste dagen kan het ijs nog heel fragiel zijn. En windwakken zijn zeer verraderlijk."

Begrensde gebieden die onder water worden gezet, zoals velden of lokale ijsbanen, zijn getest door de gediplomeerde ijsmeester van een ijsvereniging. "Een landijsbaan is ook natuurijs", aldus de KNSB-man. "En het zijn soms hele grote gebieden die onder water zijn gezet."

"Natuurlijk is de kans zeer reëel dat er opgespoten baantjes al een mooie laag ijs ligt", legt Poelman uit. "Maar de kwaliteit zal erg kunnen verschillen. Neem geen enkel risico en begin vooral op heel ondiep water, mocht het ijs nog niet dik genoeg zijn."

Poelman raadt vooral aan de officiële berichten van de KNSB in de gaten te houden. "Ik heb gemerkt dat veel schaatsfans hun ervaringen met het ijs ook snel delen via sociale media. Die hou ik zelf altijd in de gaten als ik wil weten waar ik in mijn buurt goed en veilig natuurijs kan vinden."