Gouda is een nieuwe brouwerij rijker

16 May 2022, 13:33 uur
Lokaal
mainImage

Bezoekers van GOUDasfalt hebben het misschien al opgemerkt. Er wordt druk gewerkt in de Brouwloods en het ruikt er regelmatig naar hop. Eind 2021 hebben de brouwers van Brouwerij 1923 er hun intrek genomen.

Sinds 2014 brouwen de heren samen, eerst in Moordrecht nu dus in Gouda. Ze hebben een naam opgebouwd met smaakvolle bieren die allemaal eigenhandig worden geproduceerd. De Brouwloods is een nieuwe stap in hun avontuur, na de verbouwing kan op een verantwoorde wijze bier worden gemaakt en gerijpt.

Alle bieren worden door de brouwers zelf geproduceerd in hun microbrouwerij. Daarmee gebruiken ze regelmatig lokale producten. De tarwe die nodig is voor het witbier komt bijvoorbeeld uit Zevenhuizen. Het is hun droom om ook lokale gerst te gebruiken dat een belangrijk ingrediënt is. Zo maken ze stappen om de cirkel te sluiten. Nu al gaat alle mout na het brouwen als schapenvoer naar bevriende boeren.

Brouwerij 1923 is dan wel kleine brouwerij, maar het is op dit moment de grootste die Gouda in de afgelopen 150 jaar heeft gezien. En dan te bedenken dat Gouda in de 15e eeuw de grootste bierproducent was van Europa! Kom zelf maar eens kijken. De brouwzaal bevat ramen zodat op brouwdagen het proces op de voet kan worden gevolgd. De brouwers geven graag uitleg wat ze aan het doen zijn en natuurlijk valt er te proeven. Via de bekende sociale kanalen laat de Brouwerij weten wanneer er wordt gebrouwen.