In de week voorafgaand aan 25 november, de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, voert Amnesty actie met de oproep: seks zonder instemming is verkrachting. Activisten door het hele land hangen waslijnen op. Op de kleding die daaraan hangt, staan persoonlijk boodschappen over waarom instemming zo belangrijk is en de huidige verkrachtingswet moet veranderen. Ook in Gouda wordt er actiegevoerd bij het Huis van de Stad op Burgemeester Jamesplein 1, op vrijdag 20 november van 14u00 tot 17u00. "Neem je eigen kledingstuk mee of gebruik er een van ons om je tekst te delen op de waslijn. Er is ruimte om hierover in gesprek te gaan, op gepaste afstand", zo roepen de Goudse initiatiefnemers Nabaouia Sarhane en Sandra Piepenbrock op.
Amnesty voert in aanloop naar de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen actie tegen verkrachting in 11 gemeenten. De waslijnen staan symbool voor het aantal verkrachtingen in Nederland. De meeste kledingstukken zijn wit of van een lichte kleur, maar 1 op de 5 kledingstukken zijn geel, verwijzend naar de één op de vijf vrouwen die aangeeft ooit te hebben meegemaakt dat iemand haar lichaam ongewenst binnendrong. Ook hangen er groene kledingstukken, die verwijzen naar het aantal mannen dat is verkracht, namelijk ongeveer 1 op de 30.
Let’s talk about yes
Amnesty voert de campagne Let’s Talk about Yes om de huidige verkrachtingswet te veranderen. Volgens de huidige wet is er pas sprake van verkrachting als dwang bewezen kan worden. In veel gevallen is verzet niet mogelijk, omdat het slachtoffer van angst bevriest of is gedrogeerd. Het ontbreken van instemming voor seks is op dit moment niet strafbaar. Om slachtoffers beter te beschermen heeft minister Grapperhaus op 5 november aangekondigd dat alle vormen van onvrijwillige seks bestraft moeten worden als verkrachting. Amnesty juicht dit besluit toe, want seks zonder instemming moet niet alleen strafbaar zijn, maar ook als verkrachting worden erkend. Dit staat in internationale mensenrechtenverdragen en is ook belangrijk voor de erkenning van slachtoffers.
Maatschappelijk gesprek
"Maar met alleen een wet kom je er niet. Amnesty vindt ook dat de politie genoeg menskracht en training moet krijgen om de nieuwe wet te kunnen implementeren. "Ook willen we het maatschappelijk debat hierover veranderen: er moet meer seksuele voorlichting en bewustwording over instemming vanaf een jonge leeftijd komen. Praten over seks en instemming moet de normaalste zaak van de wereld worden...", aldus Amnesty.