LichtKunstGouda viert van 16 tot en met 28 december het eerste lustrum met 14 bijzondere lichtkunstwerken en installaties. Vanwege het vijfjarige jubileum is het lichtkunstproject nog mooier en grootser dan andere jaren.
LichtKunstGouda trekt jaarlijks duizenden bezoekers en is inmiddels een vast onderdeel van de activiteiten rond Gouda bij Kaarslicht. De tentoonstelling, die ook na kaarsjesavond nog te bezoeken is, biedt de bezoeker een moderne en kunstzinnige beleving van ‘licht in donkere dagen’. De kunstenaars gebruiken verschillende licht- en mediatechnologieën, waaronder computergestuurde lichtinstallaties, audiovisuele projecties en animaties.
Als afsluiting van het Erasmusjaar in Gouda is gekozen voor het thema ‘Lof der lichtheid’, met een knipoog naar ‘Lof der zotheid’. Het is een lofzang op het licht en de lichtzinnigheid, maar ook op beweeglijkheid, vluchtigheid, samenwerking en vriendschap tussen kunstenaars. Een voor dit project toepasselijke uitspraak van Erasmus is ‘Reizigers zijn wij in de wereld, geen bewoners’.
Curator André Groeneveld neemt ‘Vertigo’ als vertrekpunt en beeldmerk van LichtKunstGouda 2016 ‘Lof der Lichtheid’ en schrijft in zijn tentoonstellingsverhaal het volgende: ,,We maken een lichtvoetige lichtreis die begint in het Weeshuis met een kijkje in het Universum of Melkwegstelsel vele lichtjaren van ons vandaan. Een hoeveelheid sterren om als in Vertigo draaiduizelig van te worden.”
Wat is er verder te zien? Leest u het hele verhaal op de site: www.firmavandrie.nl.
Hier staan ook filmopnamen van de twee vorige edities van LichtKunstGouda.
Deelnemende kunstenaars:
Paul Baartmans, Marijn Brussel & Sannah Weiler, Mariska de Groot & Dieter Vandoren, Mieke de Haan, Ruby Horstman & Job Taks, Arnout Hulskamp & Christopher Gabriel (Children of the Light), Arianne Olthaar, Mike Rijnierse & Jan Trützschler van Falkenstein, Kateryna Snizhko, Joris Strijbos & Nicky Assmann, Joris Strijbos & Daan Johan (Macular), Arjenne Vossepoel & Liesbeth de Jong, Krista van der Wilk, Peter Zegveld.
Op 16 december zijn er extra lange openingstijden van LichtKunstGouda, van 12.00 tot 22.00 uur, zodat op die dag een bezoek gecombineerd worden met een bezoek aan Gouda bij Kaarslicht.
Daarna is de tentoonstelling t/m 28 december dagelijks te bezoeken tussen 17.00 en 21.00 uur (behalve 19 en 25 december) .
Locaties:
Weeshuis – Spieringstraat 1, Jeruzalemkapel – Jeruzalemstraat 11 en Firma Van Drie – Achter de Kerk 13.
Op de foto het werk ‘Vertigo’ van Paul Baartmans.