,,Welke VERENIGING of GOED DOEL heeft interesse in ons steigerhouten meubilair en de palen van dit terras. Degene met de leukste pitch gunnen wij het en mag het hebben!”, die oproep doen Lennart en Sharon van Gastel van Lichtfabriek Gouda op hun Facebookpagina.

Wees er snel bij: het loopt storm. Lennart en Sharon van Gastel willen er voor 6 mei vanaf.

Chillen en kokkerellen
Chillen en kokkerellen op een hagelwit strand, terwijl de bootjes vlak voor je heen en weer varen. Lennart en Sharon van Gastel van Lichtfabriek Gouda maakten vorig jaar van het braakliggend terrein bij Potterspoort een tijdelijk stadsstrand.

Naast de lounge-sets stonden er op het stadsstrand vijftien pizza-oventjes (die zijn inmiddels met een veiling verkocht), waarin bezoekers zelf hun pizza of andere lekkernij konden bakken. Leverancier Ernst Baas van het bekende hoveniersbedrijf: ,,Het is de bedoeling dat mensen zelf hun pizza kunnen bakken als ze aan het water zitten. Het zijn houtkacheltjes die veel warmte afgeven. Dat creëert een warme en gezellige sfeer”, wist Baas vorig jaar te vertellen. ,,Het is al met al een gezellige ontmoetingsplek, midden in de binnenstad, waar iedereen welkom is”, zo vulde Sharon aan.

En dat terwijl het burgerinitiatief Het Pauzelandschap nog maar net – op dwang van een projectontwikkelaar – de hielen heeft gelicht. In het voorjaar van 2014 gingen de eerste viooltjes de grond in bij Pauzelandschap Potterspoort aan het Bolwerk. Een burgerinitiatief om het interbellum tussen bouwprojecten te overbruggen en om de entree van de stad schoon en mooi te houden. Het Pauzelandschap groeide uit tot stadspark, hobbytuin en ontmoetingsplek. In het voorjaar 2016 werd  het terrein ontmanteld en leeggehaald.

Pauze Landschap
De initiatiefnemers moesten het terrein van Pauze Landschap per 1 april vorig jaar kaal opleveren. Zo stond in het contract met de gemeente. Vanaf dat moment wilde de Holland Property Group (HPG) op het Bolwerk starten met de bouw van het Poortgebouw. Het Poortgebouw, met een halfverdiepte parkeergarage, appartementen en een commerciële ruimte.

Maar zover was het vorig jaar nog niet. Omdat de daadwerkelijke bouw nog even op zich laat wachten, werd gevreesd dat het gebied weer net zo verpaupert als voor het Pauzelandschap. ,,Het is een prachtige plek, dus hebben we het plan bedacht om er een tijdelijk stadsstrand van te maken”, vertelde Sharon. ,,We kunnen nu als binnenstad nog genieten van deze heerlijke plek aan het water. Het is een spontaan plan, omdat we willen voorkomen dat het Pauzelandschap Potterspoort verloedert.”

Inmiddels zit er meer schot in de zaak. En krijgt het kleine stadsstrandje op het Bolwerk concurrentie van het grote stadsstrand en strandpaviljoen op GOUDAasfalt. Bovenal hebben de Van Gastels de handen vol aan hun andere zaken. Daar komt binnenkort ook de horeca van het voormalige Weeshuis nog bij. Genoeg redenen om het strand de strandmeubelen van de hand te doen.