Leo Rijkaart stopt als dirigent bij Toonkunst Gouda

4 December 2018, 20:47 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Leo Rijkaart heeft vorig jaar al te kennen gegeven in 2018, het jaar dat hij 25 jaar dirigent van Toonkunst Gouda zal zijn en het jaar dat Toonkunst Gouda honderd jaar bestaat, te willen stoppen. Op zaterdag 8 december (aanvang 19u30) is het zover. Dan vindt het laatste jubileumconcert van dit jaar plaats in de Sint Janskerk.  Toonkunst Gouda brengt dan een uitvoering van Handels Messiah van G.F. Händel.

De uitvoering krijgt een extra dimensie vanwege het feit dat dit het laatste concert van Toonkunst Gouda is dat geleid wordt door dirigent Leo Rijkaart: na 25 jaar succesvol dirigentschap neemt hij met dit concert afscheid van het koor!



Toonkunst Gouda is al honderd jaar een toonaangevend regionaal Gouds koor met zo’n honderd leden uit Gouda en omgeving. Het koor speelt inmiddels bijna honderd jaar een rol in het culturele leven van Gouda. Onder leiding van dirigent Leo Rijkaart mag Toonkunst Gouda zich rekenen tot de betere amateurkoren van Zuid-Holland. Niet voor niets verlenen solisten van naam graag hun medewerking aan de concerten.

Sinds 1993 is Rijkaart de dirigent en muzikale inspirator van Toonkunst Gouda. Naast de wekelijkse repetities met vaste pianist en assistent Martin van Broekhoven verzorgt hij cursussen solfège en zangles voor de leden, al dan niet in samenwerking met gastdocenten.

Rijkaart studeerde koor- en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Frans Moonen, Jan Boogaarts en Lucas Vis. In 1991 nam hij deel aan een, door het Nederlands Kamerkoor georganiseerde, masterclass onder leiding van Uwe Gronostay en hij dirigeerde dit koor gedurende een aansluitende concerttournee in Nederland. De twee pijlers van zijn muzikale activiteiten zijn het muziekonderwijs en de koordirectie. In september 2004 richtte hij het Randstedelijk Zanginstituut op. Vanuit dit instituut worden allerlei opleidingen, workshops en evenementen op vocaal gebied verzorgd. Als docent is hij verbonden aan Hogeschool Bourdon, waar hij het hoofdvak koordirectie doceert. Sinds 1993 is Rijkaart als dirigent verbonden aan Toonkunst Gouda.

Rijkaart dirigeert behalve Toonkunst Gouda ook de koren Toonkunst Plus, kamerkoor Cantare en het Gouds Mannenvocaal. Hij dirigeerde de afgelopen jaren de Mozart Requiem Scratch in Delft en tijdens de Leidse Scratchdagen diverse malen Händels Messiah. Jaarlijks dirigeert hij ook een grote scratch georganiseerd door het Randstedelijk Zanginstituut in de Goudse Sint-Janskerk. Sinds augustus 2005 verzorgt hij met het kamerkoor Cantare regelmatig een week lang de Evensongs in de kathedraal van Canterbury.

Zijn repertoire beslaat werken uit alle stijlperiodes met een voorkeur voor de Barok en de Romantiek. In 1998 dirigeerde hij in Delft de eerste geënsceneerde uitvoering van de Matthäus Passion in Nederland. Hij is tevens voorzitter van de muziekcommissie van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

Toonaangevend regionaal Gouds koor
Toonkunst Gouda viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Toonkunst Gouda is een toonaangevend regionaal Gouds koor met zo’n honderd leden uit Gouda en omgeving. Het koor speelt al honderd jaar een rol in het culturele leven van Gouda. Onder leiding van dirigent Leo Rijkaart mag Toonkunst Gouda zich rekenen tot de betere amateurkoren van Zuid-Holland. Niet voor niets verlenen solisten van naam graag hun medewerking aan de concerten. Met hoogwaardige optredens met nationaal en internationaal bekende solisten trekt Toonkunst Gouda een breed publiek uit Gouda en de wijde regio naar de Goudse podia. Het koor treedt ook op voor bewoners van verzorgingshuizen en bij Goudse evenementen. Daarmee is het koor van groot belang voor de Goudse samenleving.

Sinds 1918 levert het koor al met al een indrukwekkende bijdrage aan Gouda Cultuurstad. Zij heeft in de afgelopen 100 jaren tal van beroemde en minder beroemde koorwerken uitgevoerd. Naast de klassieke oratoria zingt het koor ook graag operarepertoire en moderne muziek. Ook toont het koor veel durf met verrassende uitvoeringen zoals een geënsceneerde versie van de Matthäus Passion en een operaprogramma mèt acteerwerk dat samen met Tania Kross is uitgevoerd.



Koninklijke erepenning
Toonkunst Gouda ontving daarvoor begin juni dit jaar tijdens haar jubileumconcert in de Goudse Schouwburg, de Koninklijke erepenning uit handen van burgemeester Milo Schoenmaker. Burgemeester Schoenmaker: ,,Bijzonder trots ben ik op de Matthäus-traditie die Toonkunst in Gouda heeft gevestigd. Mijn vrouw en ik zijn trouwe bezoekers”.

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.

Handels Messiah van G.F. Händel
Toonkunst Gouda viert in 2018 het 100-jarig bestaan van het koor, waarvan deze uitvoering van Handels Messiah van G.F. Händel (met het beroemde Halleluja!) de afsluiting vormt. Hoewel dit werk zeer bekend en geliefd is bij alle koren heeft Toonkunst Gouda dit in al die 100 jaar nooit in de huidige vorm uitgevoerd; in feite een première! Op zaterdag 8 december (aanvang 19u30) vindt het laatste jubileumconcert van dit jaar plaats in de Sint Janskerk. Händel componeerde dit stuk in 1741 op teksten van Charles Jennens, die daarvoor losse teksten uit het Oude en het Nieuwe Testament gebruikte. Anders dan wat doorgaans een oratorium wordt genoemd (een afgerond Bijbels verhaal op muziek gezet, zoals de Passionen) is het onderwerp de Bijbelse Messias. Er zijn bijdragen van een uitgelezen solistenkwartet: sopraan Nicole Fiselier, alt Carina Vinke, tenor William Knight en bas/bariton Hans Christian Hinz. De begeleiding is in vertrouwde handen van het Holland Symfonie Orkest, met medewerking van organist Aart Bergwerff en klaveciniste Margriet den Hartog. De uitvoering krijgt een extra dimensie vanwege het feit dat dit het laatste concert van Toonkunst Gouda is dat geleid wordt door dirigent Leo Rijkaart: na 25 jaar succesvol dirigentschap neemt hij met dit concert afscheid van het koor! Prijs: € 35,- inclusief programmaboekje en pauzedrankje. Vrienden van de Sint-Jan € 31,50. Na afloop is er voor het publiek de mogelijkheid om Leo Rijkaart de hand te drukken t.g.v. zijn afscheid!

Opvolging
Voor de opvolging van Rijkaart heeft het bestuur van Toonkunst Gouda een profielschets opgesteld, die je hier kunt bekijken.
De procedure is als volgt: Het bestuur doet de eerste selectie van de sollicitanten (drie tot vijf mensen). Daarna zal aan de muziekcommissie, aan de koorvertegenwoordigers en aan Martin van Broekhoven (pianist/repetitor) hun mening over de geselecteerde kandidaten worden gevraagd, waarna de ‘top twee’ van de geselecteerden kandidaten wordt uitgenodigd voor een gesprek en een proefrepetitie.

Zie ook www.toonkunstgouda.nl/