Op de kandidatenlijst van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 ontbreekt de geslachtsaanduiding bij en van de leden van Gouda Positief (GoPo in de volksmond).

De immer scherpe en oplettende D66-er Bram Talman kwam daar achter na een grondige analyse van de verhoudingen man/vrouw op de kandidatenlijst. ,,Een foutje van het verkiezingsbureau of een experiment?”, zo vraagt Talman zich af.

Wie het weet of wil weten, mag het zeggen…

Talman pakte er zelf even de kieswet bij: ‘Achter de voorletters of, indien vermeld, de roepnaam, mag ter aanduiding van het geslacht van de kandidaat de toevoeging ‘(m)’ of ‘(v)’ worden geplaatst’. ,,De partijen lopen achter. Alhoewel: kan alleen uit m of v worden gekozen”, zo concludeert Talman.

,,Dat onderscheid is zeker iets van vorige eeuw. Voorstander om zoiets te laten vallen. Tijd om de Kieswet te wijzigen. Wel sympathiek dat indiening kandidatenlijst op deze manier is geaccepteerd en verwerkt…”

,,Wij hebben er bewust voor gekozen”, zo reageert Johan Weeber, campagneleider van GoudaPositief. ,,Bij ons geen onderscheid op basis van afkomst, geslacht of geloof. Dat vinden wij onzin. Ik was erg verbaasd dat wij de enigen blijken te zijn.”

Reageer op dit artikel