Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong

2 July 2022, 12:21 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Romke de Jong.

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. Dat bevestigt het Kamerlid en zijn vader Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong's IJs, na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden.

Romke de Jong is eigenaar van het bedrijf, vader De Jong bestuurt het sinds zijn zoon in de Tweede Kamer zit.

Volgens De Jong senior willen de boeren Romke spreken en blijven ze de ingang van het bedrijf blokkeren tot hij zich meldt. Romke de Jong zegt desgevraagd dat hij dat nu niet gaat doen. "Vanuit fatsoen en wederzijds respect" wil hij altijd in gesprek, aldus de politicus. "Maar niet op deze manier."

Blokkade

Voor de ingang staat een tiental trekkers, aldus De Jong senior. De boeren zijn uitgestapt en drinken koffie bij de buren. "Het is heel rustig. Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook."

"We kunnen niet erin en niet eruit", zegt hij verder over de gevolgen van de blokkade. "Dat betekent, zoals het er nu uitziet, dat wij de Floriade vandaag niet kunnen bevoorraden." Het bedrijf zou ook ijs leveren aan het festival Down the Rabbit Hole, maar dat heeft volgens De Jong nog wel genoeg op voorraad. Ook had een aantal bedrijven een ijskar gehuurd, maar die afspraken heeft De Jong moeten afzeggen. Hoe lang de blokkade gaat duren weet hij niet. "Ik wacht het af."

Platleggen

Kamerlid Romke de Jong zegt er begrip voor te hebben "dat boeren hun stem laten horen". Het is volgens hem wel "onbegrijpelijk en onacceptabel dat ze dat doen door andere mensen schade toe te brengen. Het platleggen van delen van Nederland, van bedrijven, van onze snelwegen en andere infrastructuur is niet de manier om je mening te uiten".

De politie zegt dat er alleen kort na 08.00 uur melding is gedaan "dat er iets aan het ontstaan was" bij het bedrijf in Gorredijk en heeft geen aanwijzingen dat de situatie escaleert. Volgens een woordvoerster staan er zes of zeven trekkers langs de weg en zou er geen sprake zijn van een blokkade.