Laetitia Spek (20) had er maar liefst vijftien uur aan gewerkt. Maar haar tentoongestelde chocoladekunstwerk viel maandag in een paar seconden tijd aan gruzelementen. En wel toen haar collega in de banketbakkerij van Van Dijk uitgleed en het herfsttafereel van chocolade per ongeluk van zijn sokkel stootte.
Het kunstwerk, met paddenstoelen en een eekhoorn op een stronk, lag dus maandagmorgen in vele stukken in de etalage van banketbakkerij Van Dijk. Laetitia, patissier in opleiding, en de banketbakkerij hadden er maar vijf dagen mee kunnen pronken en van kunnen genieten. Een drama dus…
Op eigen initiatief had Laetitia een tweedaagse cursus ‘Chocolade Showstuk’ voor banketbakkers gevolgd bij het Bakery Institute in Zaandam, met als klapstuk het chocoladekunstwerk.
Het Bakery Institute treurt met Laetitia mee. Zo zelfs, dat ze een herkansing krijgt van haar docent Peter Remmelzwaal. ,,We vinden het zo sneu voor Laetitia’, zegt Tamara Hoogerwaard van het Bakery Institute. ,,Heeft het kwetsbare stuk de reis van Zaandam naar Gouda overleefd, gaat het alsnog kapot. Onze cursus kost 495 euro, vooral voor de kosten van de chocola. We hebben besloten dat Laetitia een nieuw kunstwerk mag maken, mits ze duizend likes krijgt.”
Het gaat de goede kant op. De post op de Facebookpagina van het Bakery Institute heeft er in een mum van tijd een paar honderd Facebook-likes bij gekregen. Volg het aantal volgelingen op www.facebook.com/laetitia.spek en www.facebook.com/bakeryinstitute

Winters pronkstuk
Mocht Laetitia genoeg duimpjes omhoog krijgen, mag ze in januari een nieuw pronkstuk van chocolade produceren, dit keer in winterse chocoladesferen. Haar collega die het originele kunstwerk liet vallen, neemt ze het niet kwalijk, zo laat ze weten.Frontfoto: Laetitia Spek volop aan de slag met haar chocoladekunstwerk bij Het Bakery Institute.