Rond 06.15 uur vanochtend vroeg passeerde het koufront, dit ging gepaard met een kortstondige intensivering van de neerslag, gevolgd door een snelle temperatuurdaling . Na de koufrontpassage werd het spoedig droog en nam de wind aanzienlijk in kracht af. Ook vandaag waait het af en toe flink, maar minder krachtig dan de afgelopen 24 uur. Er zijn inmiddels brede opklaringen (kenmerkend voor een koufront) onderweg richting het Groene Hartgebied. De laatste dagen van 2016 verlopen een stuk kouder. Daarbij blijft het droog en regelmatig zonnig.
In de vroege Tweede Kerstochtend passeerde het koufront van de Kerstdepressie en was er rond 06.15 uur een markante temperatuurdaling (van circa 12 ⁰C naar circa 8 ⁰C binnen circa drie kwartier), tegelijkertijd ruimde de wind van zuidwest naar west-noordwest. In de loop van de ochtend (vanaf circa 10.00 uur) klaart het sterk op en vooral vanmiddag schijnt de zon langdurig. Aan het eind van de middag is het een graad of 7. Vanavond is het (vrijwel) onbewolkt en helder. De wind waait uit het westen tot noordwesten en waait matig door de Goudse regio, windkracht 4 Beaufort. Bij vlagen kan de wind tijdelijk vrij krachtig zijn, windkracht 5 Beaufort!
Koufrontpassage maandag 26 december 2016 omstreeks 06.15 uur laat een snelle temperatuurdaling en luchtdrukstijging zien in de Goudse weergrafieken na een extreem zachte Kerstnacht.
Komende nacht neemt de wind geleidelijk verder in kracht af en blijft het (vrijwel) onbewolkt en helder. De temperatuur verandert nauwelijks, de minimumtemperatuur ligt rond 6 graden Celsius in de omgeving van Gouda.
Dinsdag is het wisselend bewolkt en blijft het droog. Er waait over het algemeen een matige noordwestenwind (3 tot 4 Beaufort) en het wordt met circa 9 graden Celsius op de Goudse thermometers iets koeler dan tijdens de kerstdagen. Maar dit is nog steeds een graad of 3 warmer dan het langjarig gemiddelde voor eind december
Ook woensdag blijft het op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied droog en is er geregeld ruimte voor zonneschijn. Met maximaal 6 graden Celsius komt de temperatuur op een normaal niveau uit voor de tijd van het jaar!
De laatste dagen van 2016 verlopen rustig en zo goed als droog, waardoor december 2016 als een zeer droge maand de weerboeken zal ingaan. In de Goudse regio is tot heden nog maar 10 tot 14 mm. neerslag gevallen, normaal voor december is 83,0 mm. Met maxima rond een graad of 4 en minima rond het vriespunt ligt de temperatuur iets onder de normale waarden voor eind december.
Vanaf Nieuwjaarsdag 2017 wordt het waarschijnlijk wisselvallig, maar dit is nog onzeker. De temperatuur loopt daarbij langzaam iets op!
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda