Krakers moeten voormalig hotel in centrum verlaten

8 November 2018, 16:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De krakers die het voormalig hotel Mirage aan de Westhaven in het centrum van Gouda hebben bezet, moeten daar weg. De krakers krijgen een laatste kans om vrijwillig te vertrekken. Als ze dat niet doen, gaat de politie de boel ontruimen. Dat bleek donderdag tijdens een kort geding voor de Haagse voorzieningenrechter. Eigenaresse Von Bóné spande het kort geding aan omdat zij naar eigen zeggen het pand heeft verkocht. Het vertrek van de krakers is een voorwaarde om de koop definitief te maken.

Het hotel is de afgelopen jaren meerdere keren gekraakt. Dit is - goed geteld - de vierde keer dat krakers het pand hebben ingenomen. De eigenaresse is er nu zo klaar mee dat ze het pand verkoopt, zei haar advocaat Hupkes tijdens de zitting. Er is al een voorlopig contract met een projectontwikkelaar, die appartementen wil maken in het gebouw. De eigenaresse spande het kort geding aan om de krakers uit het hotel te krijgen.

https://goudsdagblad.nl/kraakgroep-gouda-kraakt-derde-keer-voormalig-hotel-mirage-2/

De rechter moet nog officieel uitspraak doen, maar kondigde vast aan dat ze de eis tot ontruiming sowieso zal inwilligen. De Haagse voorzieningenrechter stelde voor dat de krakers eerst in gesprek moeten gaan met de eigenaresse van het pand om tot een overeenkomst te komen. Tijdens het kort geding maakte haar advocaat duidelijk dat er gepraat kan worden. ,,We willen afspraken maken over een termijn. Bijvoorbeeld tot tien december, of vijf dagen langer: alles is bespreekbaar. Langer blijven via een anti-kraak regeling is ook bespreekbaar.”

Tot 10 december mogen de krakers sowieso in het centrumpand blijven. Ze hoeven dan de proceskosten niet te betalen. Tijdens de zitting wilden de twee aanwezige krakers daarop niet reageren: ze gaan het aanbod eerst met de groep overleggen. ,,We moeten eerst thuis bespreken hoe nu verder”, zei Foor Broer tijdens de zitting. In het pand woont volgens hem een woongroep. Hoeveel mensen en wie het precies zijn, wil hij niet bekend maken. De bewoners van het pand willen het liefst helemaal niet vertrekken. Broer: ,,Als we eruit moeten, dan staan we op straat. We zijn werkende armen en hebben geen andere plek.”

De krakers voerden als verweer aan dat er bij het OM onderzoeken zouden lopen tegen de eigenaresse. Het oude hotel zou niet van haar zijn. Haar advocaat Hupkes zei dat dat niet waar is. ,,Ze is juridisch eigenaar, een kleine belegger die zich heeft vertild aan dit pand. En ze is ook niet op de korrel van het OM".

Verder stonden er onlangs opeens 'intimiderende heren' voor de deur, zeiden de krakers. Die mannen zijn makelaars, die interesse kregen na verhalen in de media, zei de advocaat. De vrouw, een medicus, had het oude hotel gekocht als een pensioenvoorziening, maar ze heeft er veel geld op verloren.

Binnen twee weken moet duidelijk worden of de partijen tot een afspraak zijn gekomen.

Frontfoto: Archieffoto van de ontruiming in 2016.