Column Maurits Tompot |

Een paar maanden geleden schreef ik een column over de Erasmusbrug en zie: Theo Geels, die als journalist elke werkdag van 8 tot 6 uur bij Radio Gouwestad het nieuws verzorgt, stuurde deze prachtige home made foto.
De foto lijkt genomen vanaf het atelier van Menno Meyer, de kunstenaar die tien jaar geleden al aan de reling van de brug een bordje hing: Erasmusbrug. We hadden toen namelijk al aan de Straatnamencommissie gevraagd of de naam van de Koorbrug kon worden veranderd in ‘Erasmusbrug’. Onmogelijk! Een wet van Meden Perzen schrijft namelijk voor dat een nieuwe naam alleen gegeven kan worden wanneer een brug totaal wordt vervangen.
Wel, dat gaat binnenkort geschieden! We hebben onze wethouder Daphne Bergman gevraagd om dat nogmaals te vragen aan dezelfde commissie. Maar ondanks het verzoek van deze gewichtige stadsbestuurder, blijft men hardnekkig weigeren zonder een serieus argument, dat men kan aanvechten.
Vergeten ze dat burgemeester Milo naar een miljoen bezoekers per jaar streeft in Gouda?
Jaarlijks maken duizenden bezoekers rondjes om de kerk. Laat toeristen selfies maken op de Koorbrug om zo het gedachtengoed van de geleerde Erasmus te verspreiden over de hele wereld. Menige toeristengids zal naast deze grappige anekdote vertellen dat het een brug te ver gaat, als Rotterdam het geboorterecht claimt. Alle Gouwenaren weten inmiddels dat Erasmus Roterodamus geveinsd heeft over zijn bakermat als tweede zoon van een priester.
Zo’n eenvoudig bordje met de Erasmiaanse humor zal wellicht de naamsbekendheid van de stad nog bekender maken dan haar beroemde kaas. Zoals in Amsterdam zullen toeristen weldra een ware plaag vormen op het binnenkort beroemde ezelsbruggetje.
Maurits Tompot is koster in de Sint-Janskerk.
Wil je op het bovenstaande reageren?: Maurits.Tompot@gmail.com