Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een ‘kortstondige piek’ aan smog tijdens de jaarwisseling. De concentraties fijnstof zullen echter snel dalen omdat er naar verwachting veel wind staat. Ook is de kans groot dat het zal motregenen tijdens de jaarwisseling en zal de gevoelstemperatuur rond het vriespunt liggen, voorspelt Meteo Gouda.
Door al het vuurwerk dat eind van de week wordt afgestoken, gaan de concentraties fijnstof omhoog. Het gezondheidsinstituut adviseert mensen met ademhalingsproblemen dan ook om tijdens de jaarwisseling binnen te blijven en lichamelijke inspanning te vermijden.
Dit jaar zal overigens minder knalvuurwerk worden verkocht dan voorgaande jaren, verwacht de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. De belangstelling bij de consument gaat steeds meer uit naar kwalitatief siervuurwerk. Het vuurwerk wordt naar schatting op zo’n 1300 punten in het land verkocht.
Dat de jaarwisseling voor dieren geen pretje is, is bekend. Maar dat rond middernacht in Nederland miljoenen vogels het luchtruim kiezen, is nieuw, meldde Vogelbescherming Nederland. Door nieuwe radartechnieken is dit vastgesteld.„Op sommige plekken vliegen er meer dan duizend vogels per vierkante kilometer op. Totaal verstoord vliegen ze op tot gemiddeld 500 meter hoogte. Soms tot wel een half uur of langer blijven ze in de lucht”, aldus de Vogelbescherming.