Het is extreem warm voor tweede helft oktober. Gisteren was het een recordwarme 15 oktober in Gouda. Het vorige record stond op naam van 1949 (68 jaar geleden!).
De warmste Goudse wijk was Plaswijck, bij waarnemer Ad Kruijne werd het gistermiddag 23,7 graden Celsius (16u10) in de weerhut van zijn weerstation. Elders in Gouda lagen de maximumtemperaturen tussen 21,5 graden Celsius en 23,2 graden Celsius. De laagste maxima in het uiterste noorden van de Goudse wijk Bloemendaal. Vandaag kan het zelfs nog iets warmer worden, hoogstwaarschijnlijk opnieuw recordwarm!
Ook vandaag is het vrij zonnig, droog en extreem warm voor medio oktober. Overdag zijn er kleine stapelwolken, deze worden in de middag geleidlijk forser. De extreem warme lucht wordt vanuit zuidelijke breedten naar onze regio opgestuwd door een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en orkaan Ophelia (momenteel afgezwakt van categorie 2 naar categorie 1). Orkaan Ophelia nadert aanstaande maandag Ierland en de Britse eilanden. Het centrum van de orkaan met een kerndruk van 969 hPa bevindt zich op dit ogenblik circa 250 kilometer ten zuid-zuidwesten van Ierland. De kans is zeer groot dat Ophelia de eerste orkaan van tropische oorsprong wordt in Europa, omdat Ophelia hoogstwaarschijnlijk met orkaankracht aan land komt in Ierland. Een duidelijk teken en voorbeeld van de klimaatopwarming wereldwijd. Het is overigens al ruim 56 jaar geleden dat de laatste orkaan Ierland in zijn greep had. Op 16 september 1961 teisterde orkaan Debbie het eiland.
In Nederland houdt de wind zich tamelijk rustig en heeft de orkaandepressie een zeer gunstige invloed op het weerbeeld. Vanaf donderdag maken zware buien een einde aan de droge periode.
Vandaag is er nog tamelijk veel zon. De zon schijnt zeer regelmatig, maar de stapelwolken worden in de loop van de middag forser en krijgt de zon het moeilijker. Bij een meest matige zuidenwind (3 Beaufort) wordt opnieuw extreem warme lucht aangevoerd. Het wordt maximaal 24 graden Celsius in het Groene Hartgebied, dit is 10 graden boven de normale waarde! Sinds het begin van de metingen zijn dergelijke hoge temperaturen zo laat in oktober vrijwel nog niet eerder voorgekomen. Normaal voor Gouda is 14 graden Celsius als maximumtemperatuur.
In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en koelt het bij een matige zuidwester (windkracht 3 Beaufort) af naar een minimumtemperatuur van 13 graden Celsius in de Goudse regio.
Dinsdag is het wisselend bewolkt, maar het blijft droog en de wind houdt zich nog steeds vrij rustig. Maxima rond 17 graden Celsius.
Woensdag is het eveneens wisselend bewolkt en droog, de wind neemt in de loop van de dag flink toe. Maxima rond 16 graden Celsius.
Donderdag vallen er diverse zware regenbuien in het Groene Hartgebied. Het wordt dan ook iets koeler met 15 graden Celsius. De wind is overwegend zwak (2 Beaufort) en waait uit variabele richtingen.
Vrijdag zitten we in vrij koele lucht en vallen er nog steeds buien. De maximumtemperatuur is circa 14 graden Celsius in Gouda bij een matige zuidwester, windkracht 3 tot 4 Beaufort.
Volgende week zaterdag veel wind en forse buien. De verwachte storm is even op een zijspoor gezet en gaat naar het zich laat aanzien een andere koers varen. De temperaturen zetten vanaf volgend weekend een dalende lijn in.