Koploper Gouda vergroot voorsprong

16 December 2018, 12:10 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Koploper Gouda heeft een knappe 4-1 zege behaald op Woerden, de nummer twee van de ranglijst. Hierbij verstevigt de Goudse ploeg haar koppositie. Overigens moest Gouda de laatste vijftien minuten met 9 man spelen. Scheidsrechter Jager stuurde in de 75e en 76e minuut Issam el Bouazatti en Zenon Elst met rood uit het veld, beiden na een ongepaste reactie op een onheuse bejegening.

beeldverslag Hans Sanders

Keeper Mees van den Berg hield voor rust zijn doel schoon.

Vooraf nuttigde Gouda een gezamenlijke lunch richting de belangrijke wedstrijd tegen de nummer 2, SC Woerden, een ploeg die ook pas eenmaal verloren had. Gouda begon op deze eerste winterse zaterdag met Jeffrey Tang op de bank, die wegens studie deze week niet had kunnen trainen. Verder volgde de geblesseerde Tom van Hoogstraten de wedstrijd ditmaal vanaf de zijlijn zonder kruk; hij gaat goed vooruit.

Voor rust ging de wedstrijd redelijk gelijk op, al kregen de gasten een tweetal aardige kansen na Goudse slippertjes achterin, maar de weer prima keepende Mees van den Berg stond op zijn post of SC Woerden zocht het doel op de verkeerde plek. Eenmaal kreeg Gouda een behoorlijke kans, maar Daan de Heer schoot naar buiten gedrongen in het zijnet. In de laatste 2 minuten voor rust werd het onverwacht toch nog 2-0 voor Gouda, een stand die na de thee lang op het scorebord bleef staan. Toen goede scheidsrechter Jager in de 75e en 76e minuut Issam el Bouazatti en Zenon Elst met rood uit het veld stuurde, beiden na een ongepaste reactie op een onheuse bejegening, zag het er somber uit voor Gouda. Maar Daan de Heer bleek weer eens ons Goudse Goudhaantje, want met een prachtige solo scoorde hij al in de 77e minuut de 3-0, waardoor Gouda met 9 tegen 11 nog meer moed kreeg om de drie punten in huis te kunnen houden.

Door een verkeerde inschatting achterin werd het nog 3-1, maar Daan werd eens te meer het Heertje, door op fraaie wijze de 4-1 op het scorebord te toveren. Zijn teller staat alweer op 14 goals. De ploegen waren in het veld aan elkaar gewaagd en beide teams gooiden veel energie in de strijd, maar de ploeg die er 4 maakt tegenover de ander 1, heeft op basis daarvan altijd verdiend gewonnen. Een mooie prestatie, zeker om met 9 man de voorsprong na rust nog verder uit te bouwen.

De wedstrijd van andere concurrent WDS tegen Sportief haalde het einde niet. Nadat bij 2-2 de wedstrijd al even stilgelegd was, werd die uiteindelijk bij 3-2 en met in ieder geval 1 rode kaart voor een Sportief-speler, in de 86e minuut definitief gestaakt wegens wanordelijkheden. Wie daarvan de schuld krijgt en welke gevolgen dat heeft, zullen we later wel vernemen. Gouda haalt volgende week in bij datzelfde Sportief en beide ploegen zullen dan wat spelers moeten missen door schorsingen. Het sterk opgekomen Kamerik, de nummer 4, verloor thuis met 2-5 van Linschoten, dat nu de leiding heeft genomen in de 2e periode, met overigens evenveel verliespunten als Gouda.

Sluitpost
Voor rust was het voor beide ploegen toch vooral aftasten en niet achter zien te komen. Na 10 minuten kwam Daan de Heer na een dieptepass iets eerder aan de bal dan de keeper en hij wurmde het leer langs de sluitpost, maar stond zover weggedrongen naar links, een paar meter vanaf de achterlijn, dat scoren moeilijk zou worden. Daan probeerde het toch, maar raakte de bal verkeerd en schoot in het zijnet, daar waar de voor het doel met een verdediger insprintende Issam el Bouazatti graag de bal had ontvangen. In de 30e minuut kwam Stephan Kapteijn in het veld voor de aan een kuit geblesseerd geraakte Michel Bloemen. Stephan kweet zich prima van zijn taak, zoals de meeste Gouda-spelers.

In de 34e minuut een vrije schietkans voor Woerden, maar keeper Mees van den Berg bracht prima redding met de voet. In de 41e minuut kopte Jilles Oosterom rechtsachter verkeerd terug, de linker spits stoomde door en trok de bal hard voor. De centrumspits kon wel de bal raken, maar door de snelheid niet goed plaatsen en de bal ging recht op keeper Mees af, die het leel gelijk klem had.

In de 44e minuut kreeg Gouda op rechts een vrije trap, een meter of 20 van de achterlijn. Daan de Heer schoot de bal met links hard voor het doel, in de hoop dat iemand er tegen aan zou lopen, maar niemand raakte het leer aan en door de curve van de linkspoot belandde de bal via de paal in de verre hoek, 1-0, tot grote vreugde (foto's onder).

De vrije trap van Daan de Heer is vlak voor rust onaangeraakt in het doel verdwenen: 1-0

Een minuut later werd het zelfs 2-0. De grensrechter had Daan ten onrechte al enkele malen afgevlagd en dat noopte de scheidsrechter zelf wat meer op buitenspel te letten. Aanvoerder Jessy Hoekstra werd aangespeeld (foto onder) en ging op de keeper af. De grensrechter vlagde weer, maar het spel ging terecht door. Jessy schoot tegen de keeper op en de terugspringende bal werd door de opgekomen linksback Kjeld Both hoog tegen de touwen geschoten, binnen 2 minuten zag alles er ineens heel anders uit!

Kjeld Both (5) schoot in de extra tijd van de eerste helft de 2-0 binnen

Na de thee weer hetzelfde spelbeeld als voor rust; twee ploegen die elkaar aardig in evenwicht hielden. In de 49e minuut stoomde de uitstekend spelende laatste man Nick van der Elburg op over links en legde de bal terug op de vrijstaande Issam el Bouazatti, die het leer net over de verre kruising schoot. In de 57e minuut een gevaarlijke aanval over links van Woerden, waarbij keeper Mees het schot na een duik maar half kon keren, maar gelukkig schoot Kjed Both hem te hulp en de bal voor de doellijn weg. In de 63e minuut kopte Stephan Kapteijn de bal uit een corner in, waarbij de bal door een verdediger voor de doellijn weggekopt werd. Een mooie kans de score te vergroten.

In de 73e minuut werd een kans voor Woerden omgezet in een corner. In de 75e minuut weer een corner voor Woerden, waardoor het erg druk werd voor het Gouda-doel. In het gedrang ging een speler van Woerden, al dan niet bewust, op de voet van Issam staan, die vlak voor de neus van de scheidsrechter de dader een trap gaf. Aangezien de scheidsrechter alleen kan en mag reageren op wat hij zelf waarneemt, trok hij de rode kaart. Gouda verder met 10 man (foto onder).

De corner leverde niets op en in de 76e minuut werd Zenon van Elst van achteren onderuit getikt. De scheidsrechter floot voor een vrije trap voor Gouda. Toch ontstond een klein opstootje, waarbij de dader Zenon vastpakte, die hem vervolgens naar het oordeel van de scheidsrechter te hard van zich afduwde. Dit leverde Gouda nogmaals rood op, al was de mening aan Goudse zijde dat dit hooguit met geel bestraft had moeten worden. Maar de scheidsrechter heeft geen VAR en moet alles alleen en in een splitsecond beoordelen en beslissen en dan kan je hem maar beter niet de kans geven tot een bepaalde conclusie.

Gouda, dat eigenlijk nooit rode kaarten krijgt, moest nu zien te dealen met deze flinke ondertal situatie. Dat maakte het er allemaal niet makkelijker op, maar Gouda heeft aanvallend vaak nog een mooie troefkaart achter de hand voor dit soort situaties, de Heer. Gouda nam de vrije trap en bleef vooralsnog eenvoudig aan de bal. In de 77e minuut ging het leer vervolgens hoog naar voren, waar Daan de Heer eenzaam op zijn post stond. Hij kopte de opstuitende bal over een verdediger heen en ging er vanaf rechts vandoor naar links, drie man achterlatend en plaatste de bal hard in de voor hem linker hoek langs de kansloze keeper Ramon Hoveling. Een fraaie goal die met een mengeling van groot enthousiasme en opluchting begroet werd. (foto's onder).

Daan heeft drie verdedigers van zich afgeschud, rent naar links en schiet de bal hard langs de keeper: 3-0

Gelijk daarna kwam Jeffrey Tang in het veld voor Hassan Ouahabi, teneinde verdedigend werk op het middenveld te gaan opknappen. In de 81e minuut wist keeper Mees niet goed te kiezen wat te doen bij een voorzetje en daar maakte Kees Jansen gebruik van door de 3-1 binnen te tikken (foto onder), het enige missertje van Mees vandaag.

Gouda hield daarna met 9 man redelijk makkelijk stand, te meer daar het beste er bij Woerden wel vanaf was en de passes steeds onnauwkeuriger werden. De klok gaf al 90 minuten aan, toen Daan nogmaals met een lange bal weggestuurd werd. Nu sprintte hij, achtervolgd door enige verdedigers op keeper Hoveling af, passeerde hem, maar kreeg toen te maken met twee teruggesnelde verdedigers. Geen probleem voor Daan die ze uitkapte en de bal op doel schoot. Het speeltuig kwam echter hard op de binnenkant van de paal, maar stuitte terug het veld in, precies voor de voeten van Daan die zich deze herkansing niet liet ontnemen, een prachtige kers op de taart en een grote ontlading bij Gouda: de buit was binnen!

Daan scoort na een fraaie solo ook de 4-1: wedstrijd beslist!

Een minuutje later hield scheidsrechter Jager uit Hillegom het in de invallende duisternis voor gezien en had Gouda ook van de tweede ploeg uit Woerden met 4-1 gewonnen. de (overigens waardeloze) titel "Herbstmeister" was binnen, maar deze zege krijgt natuurlijk pas extra glans als Gouda er volgende week in slaagt de inhaalwedstrijd bij Sportief te winnen. Maar deze buit was vast binnen en het samenzijn na afloop was uiteraard weer zeer prettig.

Pupil van de Week Jentl van Beek, keeper van Gouda MO13-1 had het zeer naar haar zin

ZATERDAG 15 DECEMBER 2018
GOUDA - SC WOERDEN 4-1. DOELP. DAAN DE HEER 1-0 (44E MINUUT); KJELD BOPTH 2-0 (45 +M 1 MINUUT); RUST; DAAN DE HEER 3-0 (77E MINUUT); KEES JANSEN 3-1 (81E MINUUT) EN DAAN DE HEER 4-1 (90 + 1 MINUUT)