Koploper Gouda en achtervolger WDS spelen gelijk

25 November 2018, 12:06 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Koploper Gouda en achtervolger WDS speelden zaterdag gelijk tegen elkaar: 1-1. Gouda nam een 0-1 voorsprong (de tiende seizoenstreffer van Daan de Heer, zie frontfoto), maar zag in de blessuretijd WDS langszij komen. Gouda hield met dank aan keeper Mees van den Berg nog net stand in de extra tijd en behield zo de 4 punten voorsprong op WDS.

Tom van Hoogstraten raakt al na 4 minuten zwaar geblesseerd

Gouda begon de wedstrijd tegen de nummer 2 met een voorsprong van 4 punten. Een overwinning betekende flink uitlopen, een gelijkspel consolidatie en bij verlies zou de kopgroep in elkaar schuiven. WDS bleek niet van zins Gouda te laten voetballen en maakte er een harde fysieke wedstrijd van, daarbij niet in de weg gezeten door de leidsman, die kennelijk wel van stevig voetbal hield.

Gouda begon goed, was duidelijk beter, maar binnen 4 minuten was de snelle en gevaarlijke Tom van Hoogstraten al ongelukkig uitgeschakeld (foto boven). Na 14 minuten werd Tom vervangen en daarna vervaagde langzamerhand het Goudse overwicht en nam WDS de regie meer en meer over. Gouda had moeite de bal in de ploeg te houden, uitzonderingen daargelaten, en WDS begon steeds meer te drukken. In de slotfase van de eerste helft belandde een vrije trap van WDS keihard op de lat en twee vrije kopkansen uit corners misten hun doel.

Na de thee kreeg Gouda wel weer een paar goede kansen, werd een goal van Issam el Bouazatti al dan niet terecht afgekeurd en schoot Michel Bloemen op de binnenkant van de paal. Dezelfde Michel kreeg in de extra tijd en invallende duisternis binnen de "16" de bal van dichtbij tegen zijn arm geschoten en de scheidsrechter besloot tot een penalty die feilloos werd benut. Gouda hield met dank aan keeper Mees van den Berg nog net stand in de extra tijd en behield zo de 4 punten voorsprong op WDS.

SC Woerden liep door een zege 2 punten in en staat nu ook op 4 punten achterstand. Gouda eindigde de wedstrijd met een viertal geblesseerden, waarvan we maar moeten afwachten of die volgende week weer speelfit zijn. Gouda speelt dan thuis tegen de VV Moordrecht.

Nadat verslaggever Hans Sanders een kwartier in het centrum van Driebruggen vastgezeten had wegens de verlate intocht van Sinterklaas, was hij lopend nog net op tijd op Sportpark Wiericke weide om de ploegen (ook te laat) het veld te zien betreden. Zoals gezegd, Gouda ging prima van start en was voetballend op dat moment WDS de baas. Al binnen een minuut was Tom van Hoogstraten er bijna door, maar een verdediger kon met een tackel van opzij de kans nog net via Tom onschadelijk maken. In de 4e minuut wilde Tom op doel schieten, maar de bal werd net iets weggetikt en Tom schoot op de voet van de tegenstander (foto boven) en hij verzwikte zijn voet. Kans verkeken en Tom na lange behandeling nog wel even op halve kracht terug in het veld. Daar kon hij net nog van nut zijn door bij een schot van Daan de Heer uit de rebound zodanig in de weg te lopen dat het uitzicht van de verdediging en de verraste keeper op de bal enigszins benomen werd, zodat allen te laat reageerden en het leer in de verre hoek verdween; 0-1 en de 10e van Daan dit seizoen. (foto links en het vieren rechts)

In de 12e minuut was er een goede redding van keeper Mees van den Berg nodig op een hard vleugelschot vanaf rechts om de voorsprong vast te houden.  Een minuut later een kans voor Hoessein Ouahabi, maar die werd geblokt. In de 14e minuut kwam Hassan Ouahabi in het veld voor te geblesseerde Tom van Hoogstraten. In de 17e minuut weer een kans voor Hoessein, maar de bal ging naast en bij deze actie werd Hoessein (9) door de keeper aan de knie geraakt en dat leidde in de pauze tot zijn vervanging. (foto onder).

In de 29e minuut een kans voor Hassan Ouahabi, maar hij schoot de bal voorlangs. In de 37e minuut kreeg WDS een vrije trap in de schoot geworpen en die kans werd bijna uitgepakt. Het strakke schot spatte vanaf een meter of 25 op de lat uiteen. (foto rechts)

In de slotfase van de eerste helft werd eerst de bal uit een corner van WDS links naast gekopt en vervolgens in de extra tijd bij een tweede corner rechts voorlangs. Hier ontsnapte Gouda dus aan de gelijkmaker en mocht blij zijn met de voorsprong de rust te halen.

Na de thee kwam Gouda terug zonder de geblesseerde Hoessein Ouahabi. Daarvoor kwam Zenon Elst in het veld, die centraal achterin ging spelen naast de vandaag bijna foutloze Nick van der Elburg. Michel Bloemen schoof door naar het middenveld. Gouda kreeg, net als de thuisploeg, de nodige kansen en het publiek kon dus volop meeleven en dat was goed te horen. In de 50e minuut een kans voor Issam el Bouazatti, maar schot geblokt. Een minuut later aan de overkant hetzelfde voor WDS. In de 54e minuut een voorzet van Hassan, door Michel Bloemen ingeschoten, maar door de keeper tot corner verwerkt. In de 60e minuut weer een kopbal van WDS, maar ook nu naast.

In de 67e minuut een mooie vrije kans voor Daan de Heer na een goede aanval, maar keeper Boerefijn verrichtte zijn belangrijkste redding van de middag en wist de bal prima buiten de palen te houden. Even later ging Issam er over links vandoor en werd net buiten het strafschopgebied neergelegd. De vrije trap leidde tot een kans voor Issam die gelijk met een verdediger tegen de bal schoot, waardoor ook nu de bal geblokt werd vlak voor keeper Boerefijn.

In de 69e minuut kwam Kjeld Both in het veld voor Jeffrey Tang, die voor rust een gele kaart had ontvangen. Ook Kjeld ging linksachter spelen. In de 78e minuut schoot Hassan tussen twee verdedigers door hard in en de keeper kon de bal slechts half keren. De toegesnelde Issam el Bouazatti tikte de bal binnen (foto rechts) en Gouda dacht de buit binnen te hebben. De grensrechter stak echter zijn vlag op en de scheidsrechter nam dit signaal zonder blikken of blozen over, daar waar zelfs de thuis-supporters geposteerd aan de kant van het WDS-doel zo hun twijfels hadden. Want waarom zou Issam, die achter de spitsen speelt en vandaag geen enkele keer buitenspel stond, nu bij dat schot wel achter de verdediging gestaan hebben? Hier mazzelde WDS dus flink.

Een minuut later wipte Daan de Heer uit een passje in één keer de bal over de laatste man heen en leek op weg naar het WDS doel. Nu werd echter deze mooie actie afgefloten vanwege een eerdere overtreding van WDS op het middenveld. Helaas dus  ten onrechte de voordeelregel niet toegepast.

En weer een minuut later twee kansen voor WDS, eerst gekeerd door keeper Mees en vervolgens werd een tweede schot geblokt. Kortom, het spel werd al maar levendiger met kansen over en weer. Want in de 83e minuut maakte Michel Bloemen gebruik van een aarzeling in de verdediging van WDS en ging er over links doorheen, plaatste de bal langs keeper Boerefijn, maar helaas belandde de bal tegen de binnenkant van de rechter paal, nog steeds was het duel niet beslist.

Het spijkerharde WDS, dat een veldoverwicht had, perste nog eens alles uit de kast en bleef de bal voor het Gouda-doel pompen en iedere tegenstoot van Gouda met scherpe tackels onderbreken. Nu kwam de beste periode voor keeper Mees van den Berg, die lang onpasseerbaar leek. Zo stopte hij in de 89e minuut een ingeschoten bal uit een corner. De thuisploeg werd er bijkans wanhopig van. Ook raakte Daan de Heer na een duel geblesseerd, net als eerder Hassan Ouahabi (knie), maar de wissels waren allen opgebruikt.

Eenzame en fysiek aangeslagen frontman en doelpuntenmaker Daan de Heer ziet toe hoe WDS in de extra tijd probeert de gelijkmaker te forceren

In de extra tijd werd door de thuisploeg in de invallende duisternis de bal nog maar weer eens in de doelmond gepompt. Het leer ging daar wat heen en weer en uiteindelijk belandde de bal van dichtbij ingeschoten tegen de arm van Michel Bloemen. Aangezien de arm van Michel niet langs zijn lichaam hing had de scheidsrechter de keus door laten spelen of een penalty. Helaas besloot hij voor de derde keer in de slotfase een voor Gouda ongelukkige beslissing te nemen en de bal op de stip te leggen. Erik Kromwijk schoot de bal hoog en hard links binnen, daar waar Mees de andere hoek koos.

Gouda moest daarna nog alle zeilen bijzetten om het gelijkspel over de streep te trekken en in de 94e minuut werd er nog een corner over gekopt, maar daarna hield de scheidsrechter het gelukkig voor gezien. Radioverslaggever (o.a. RTV Gouwestad) Koos de Groot sloot zijn uitzending af met de constatering "Een terechte uitslag, dit gelijke spel", en wij zullen hem daarin graag volgen..

Het zit er op, met een zwaar bevochten 1-1 als resultaat. Hier Nick van der Elburg met zijn grootste fan...

ZATERDAG 24 NOVEMBER 2018: WDS - GOUDA 1-1. DOELP. DAAN DE HEER 0-1 (10E MINUUT); RUST; ERIK KROMWIJK 1-1 (PENALTY; 90 + 1 MINUUT)