Kop of Munt kost Arjan van Essen zijn kop

7 September 2018, 09:55 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Hij vergokte 25 jaar geld van anderen, tonnen in totaal. Schokkend, zeker als je een prominent SGP’er bent, met ook nog vooraanstaande rollen binnen kerk en de reformatorische stichting Woord & Daad. Arjan van Essen heeft er binnen zijn godshuis schuldbelijdenis voor gedaan en onderwierp zich daarbuiten aan vijf jaar schuldsanering. En nu is het tijd voor een theaterproductie over zijn aangrijpende levensverhaal: de gokverslaafde die zichzelf speelt. Op 3 november is de première van het theaterstuk over zijn leven: Kop of Munt.

Van Essen kan er nog wel een hoofdstukje aan vastplakken. Het nieuws van de opvoering van het toneelstuk is ook bij zijn werkgever De Driestar binnengekomen. En ja, het heeft hem zijn kop gekost. De Driestar heeft Van Essen de wacht toegezegd.

Opmerkelijk. Van Essen heeft De Driestar naar eigen zeggen al in maart in het/zijn verhaal meegenomen. De reformatorische school promoveerde hem zelfs tussentijds tot sectievoorzitter Nederlands. En vertelde hem deze week dat hij niet meer welkom is. Reden: theater is onverenigbaar met de identiteit van de reformatorische school. Stoppen met theater of exit, zo werd hem verteld.

Van Essen koos voor het laatste en zit nu in een juridische procedure met de school. De school is een ontslagprocedure gestart en wenst niet te praten over het geschil. ,,Bijzonder jammer", aldus Van Essen. ,,Ik zou liever het gesprek, een discussie met de school willen aan gaan.  Laten we het erover hebben: waarom past theater niet binnen de reformatorische school, waarom gaat een grote organisatie zo met haar mensen om. Dit is slecht voor alle partijen, maar zeker voor onze leerlingen. We geven ze een slecht voorbeeld. En dat vind ik nog het meest kwalijke."

Zie ook de columns Proloog, Gok maar wat en Theater Maken van de hand en geest van Arjan van Essen op onze website.

Het verhaal
In november is het 10 jaar geleden dat Arjan van Essen voor de laatste keer het casino bezocht. Tot die tijd leefde hij een dubbel leven. Enerzijds was hij de oprecht liefhebbende vader en echtgenoot, betrokken docent, gedreven politicus en goede vriend.  Anderzijds was hij de man die leed aan een steeds heftiger gokverslaving, waar niemand van wist. Hij vond ook zijn rust in diezelfde ‘verborgen wereld’.

Van Essen heeft in die tijd ( ruim 25 jaar lang) dingen gedaan, waar hij zeker niet trots op is. Hij is afgekickt in een kliniek, dat heeft veel inzet en liefde van hem en de mensen om hem heen gevraagd. Hij leeft inmiddels 10 jaar verslavingsvrij. Toch is het zo’n groot deel van zijn leven, dat het nooit helemaal weg zal zijn. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en doet dit nog steeds. Onder meer door nu opnieuw zijn levensverhaal op de planken te delen.


Het is een levensverhaal waar iedereen  z’n ideeën en oordelen over heeft, maar waar een taboe rust op het stellen van vragen die in je opkomen. Echte verbinding hierover, wordt maar zelden gemaakt. Juist dat deel wat eigenlijk nooit zomaar kan worden gedeeld, willen we met dit stuk in het licht brengen.


Toen Van Essen tien jaar geleden met zijn verslaving naar buiten kwam, is dat opgepakt door de landelijke pers. Nog steeds is die informatie te vinden en nog steeds wordt Arjan daar met enige regelmaat mee geconfronteerd. Ook dat heeft zo z’n eigen gevolgen.


Nu, vanuit een eigen krachtige kwetsbaarheid, zoekt Van Essen het podium, in de hoop hiermee ook iets voor anderen, die met verslaving worden geconfronteerd, te betekenen.