Knokkend Gouda verslaat ongeslagen koploper FC IJsselmonde

8 April 2018, 11:31 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Knokkend Gouda heeft afgelopen zaterdag een 2-1 overwinning geboekt op de ongeslagen koploper FC IJsselmonde. Doelpuntenmakers waren Daan de Heer (1-0 in 49ste minuut) en Jessy Hoekstra (2-0 in de 73ste minuut.

Gouda speelde zonder de nog steeds geblesseerde spits Mo Saber en de door familieopmstandigheden verhinderde Jeroen Roukes. Ook de tegenstanders moesten twee basisspelers missen.

Voor rust kwam Gouda in de zonnigste en warmste dag van 2018 tot nu toe niet verder dan één kansje voor Daan de Heer, terwijl het sterkere FC IJsselmonde, dat ook nog meer routine, gewicht en lengte in het veld bracht, wel een aantal malen dichtbij een score was, maar óf het doel op de verkeerde plek zocht, óf door de weer uitstekend keepende Mees van den Berg gestuit werd. Zo kon de eerste helft snel vergeten worden.

Na rust een heel ander Gouda, met spelverdeler Hans Vergoed weer het veld. Met het geluk van een ons gunstig gezinde binnenkant van de linkerpaal, ging de bal er tweemaal via die paal in.

Scheidsrechtersfluitje nadoen
Hoessein Ouahabi was in de absolute slotfase zelfs op weg naar de 3-1, maar werd afgeremd door een fluitje. Ook de toeschouwers achter het doel hoorden het, maar de scheidsrechter leek van niets te weten. Daardoor liet Hoessein zich door de keeper de kaas van het brood eten. Wat bleek na afloop, de nummer 3 van FC IJsselmonde  (we zullen z'n naam maar niet noemen) kan heel goed een scheidsrechtersfluitje nadoen. Hij schijnt dit, eigenlijk zeer onsportieve trucje, vaker uit te halen en het leek Gouda de beslissende goal te kosten.

Gelukkig was het één aanval later, na 6 minuten extra speeltijd, afgelopen en zo won Gouda de vijfde wedstrijd op rij en klom op naar de eerste plaats in de tweede periode.

Het was voor rust, met dank aan veel weggegeven corners, vaak erg druk in de '16' van Gouda

Zoals gezegd, over de eerste helft valt er weinig te melden. Lees voor de kansen van de gasten onder aan deze pagina het snelle verslag van FC IJsselmonde op Voetbal.Rotterdam.nl. Nooit eerder was een tegenstander vlotter met het verslag dan Gouda, maar gelukkig hebben wij de punten!

Na de thee, met Hans Vergoed voor Hassan Ouahabi, kwam Gouda veel meer aan voetballen en aanvallen toe. De routiniers van de nieuwe fusieclub, voornamelijk bestaande uit oud SV Lombardijen-spelers, werden kennelijk wat vermoeid, terwijl Gouda er een schepje bovenop gooide. Maar eerst was er in de 47e minuut een hele goede redding van keeper Mees van den Berg nodig om de nul te houden. In de 49e minuut een massale Goudse aanval, waarbij Daan de Heer, een stuk beter dan vorige week, in de melee voor het doel hard in schoot, waarbij de bal keihard de binnenkant van de rechterpaal raakte. De bal sloeg door de lucht achter de doellijn nog via via de hand van een verdediger een meter achter de lijn, maar zou ook rechtstreeks het doel in gegaan zijn en zo kwam Gouda tot grote vreugde op 1-0 (foto onder)

Daan de Heer (rechts) schreeuwt het uit van vreugde; 1-0 in de 49e minuut

Gouda had nu plots de overhand en kreeg wat mogelijkheden om de score uit te bouwen. Zo kwam er ​In de 62e minuut een gezamenlijke kans voor Daan de Heer en Hoesein Ouahabni, echter zonder resultaat. In de 73e minuut kwam Jessy Hoekstra, weer overal op het veld te vinden, links bij de zijlijn aan de bal. Hij wist zijn man daar uit te spelen, trok naar binnen en wist, ondanks wat stevige tegenstanders de bal richting verre paal te dirigeren. Keeper Michael Koolmees kon alleen maar naar de bal kijken, die via een polletje net genoeg naar binnen draaide om via de paal in het doel te belanden, 2-0. De vreugde was zo mogelijk nog groter dan bij de 1-0. (zie foto's hieronder).

De echte swung was er bij de gasten nu wel een beetje vanaf, maar uiteraard bleven ze het wel proberen. Zo kopte de regelmatig scorende maar op de bank begonnen Kevin Muanza in de 79e minuut de bal uit een vrije trap vanaf links zachtjes bij de ongedekte tweede paal binnen, 2-1 en het was weer spannend (foto onder)

In de 85e minuut verving Michel Bloemen de met krampverschijnselen uitvallende aanvoerder Maikel Hageman. Hoessein werd nu aanvoerder. Maikel kreeg nog wel geel van precieze scheidsrechter Van den Dop uit Leiden, omdat hij te traag het veld verliet. Gelukkig staat Maikel nog niet op scherp. In de 94e minnut schoot Daan hard over, daar waar Hoessein er beter voor leek te staan. In de 95e minuut pikte Hoessein de bal van een verdediger af en rende alleen vrij richting keeper. Door het nepfluitje van de nr. 3 hield hij in en keek om en toen hij merkte dat hij door mocht gaan lag de keeper al op zijn schoen om de bal ervan af te pakken. (foto onder)

Hoessein lijkt op weg naar de 3-1 maar werd 'teruggefloten' door de nummer 3

​Een aanval later en na 6 minuten extra tijd besloot scheidsrechter Van den Dop er een punt achter te zetten, tot vreugde van Gouda, dat zich helemaal leeggeknokt had en uiteraard zeer blij was met het resultaat. Jammer was dat na deze tamelijk sportieve wedstrijd de tegenstanders de scheidsrechter min of meer de schuld gaven van de nederlaag, terwijl ze toch zelf mede debet waren aan hun eerste nederlaag. Daar waar Gouda uit nog met 4-0 verloor en in feite weggezet werd door de sterke mannen van FC IJsselmonde, toont Gouda de laatste wedstrijden veel meer vechtlust en duelkracht en dat betaalt zich uit. Ze laten zich nier meer zomaar wegzetten.

Zaterdag 7 april 20128:
Gouda - FC IJsselmonde 2-1. Doelp. rust 0-0; 1-0 (Daan de Heer; 49e minuut); Jessy Hoekstra 2-0 (73e minuut) en Kevin Muanza 2-1 (79e minuut)

Volgende week gaat Gouda naar het wisselvallige Ammerstolse SV, dat punten afsnoepte van FC IJsselmonde en Bergambacht en dus, ondanks de 5-0 overwinning van Gouda in de thuiswedstrijd,  beslist niet onderschat mag worden.

FC IJsselmonde bleef wat verliespunten betreft aan kop (2 minder). De wedstrijd Overmaas - Nieuwerkerk werd bij een 2-1 stand wegens een ongeval in het veld gestaakt.

Pupil van de Week Sieb Walhout, had een overwinning voor Gouda voorspeld en had het zo nog extra naar zijn zin gehad