Na een korte verbouwing en aanpassing van het kassasysteem heropent Steven van Dam op de Lekkenburg 31 in het winkelcentrum Bloemendaal zijn kaaszaak en ontvouwt hij zijn nieuwe formule. Steven weekte zich vorig jaar los van franchiseketen De Kaasspecialist en ging zelfstandig verder. Vanaf woensdag is dat ook optisch te zien onder de nieuwe naam De Kaashakker. Dit naar het voorbeeld van zijn zaak in Waddinxveen.

Voor de klanten verandert er op het eerste gezicht niet zo veel. ,,We blijven in alles gewoon hetzelfde”, aldus bedrijfsleider Sebastiaan van Eijck. ,,Dat geldt voor de winkel, het assortiment, de kwaliteit en het deskundige personeel.”

Toch is er een grote verandering, die de klanten vooral gaan merken in hun portemonnee. ,,De meeste producten krijgen ander prijskaartjes. En zijn een stuk lager dan voorheen”, zo stelt de 43-jarige Steven. ,,We horen niet meer bij een franchiseformule. Er is een schakel tussen uit. En dat merken de klanten zeker. In de mix gaan alle kaasprijzen gemiddeld een euro naar beneden. Neem een kilo belegen boerenkaas. Die was 14,58 euro. En de komende weken zelfs 9,95. Als actie en in de aanbieding…”

Op de foto vlnr: Luuk van der Perk, Steven van Dam, Sebastiaan van Eijck, Astrid Bakker (voorgrond) en Tamara Quist. Inge Biemond ontbreekt op de foto. (foto Parole, bureau voor journalistieke producties, Pieter van Vliet)

De landelijke keten De Kaasspecialist zat lange tijd in het winkelcentrum Bloemendaal. Daarvoor gebruikte Waayer, de kaasboer het pand van het winkelcentrum dat dateert uit 1979. Dat van Waayer weet Steven nog goed, want zijn vader Rokus was eigenaar van de keten. Waayer werd later overgenomen door De Kaasspecialist. In maart 2000 nam Steven het stokje van zijn vader over en werd hij franchisenemer van De Kaasspecialist.

Tussen de bedrijven door startte Steven in november 2014 ook De Kaashakker op Het Gouweplein, het nieuwe winkelcentrum in Waddinxveen. Dit als zelfstandige. En dat bevalt Steven al vele jaren veel beter dan werken als franchiser.

In de zomer maakte De Kaasspecialist bekend haar franchiseketen te hebben verkocht aan Alexanderhoeve. Steven trok zijn stoute schoenen aan en ging met de heren van Alexanderhoeve in gesprek. En ze kwamen eruit. Steven nam de zaak over. En per 14 februari onder de naam De Kaashakker.

Steven heeft het vak ook van zijn vader meegekregen. Toch zat hij ook nog even in de bloemen. In de verkoop en hij was zelfs veilingmeester in Naaldwijk. En nu dus al weer achttien jaar fulltime in de kaas. Hij weet dan ook veel, zo niet alles van kaas en het kaashakken. ,,Kaashakken is net als fietsen, dat verleer je nooit meer…

,,De Kaashakker is het apparaat waarmee we de kaas hakken en waarmee we er plakjes van maken. Het was al een bekende, goede en gesettelde naam in Waddinxveen. Dat hebben we zo gehouden en gelaten. Dat moet je niet veranderen… In winkelcentrum Bloemendaal gaan we de goede naam verstevigen en verder uitbouwen…”

Naast (buitenlandse) kaas verkoopt De Kaashakker noten, wijn, bonbons en olijven/tapas. Het advies en de verkoop nemen Astrid Bakker, Tamara Quist, Inge Biemond, Luuk van der Perk en bedrijfsleider Sebastiaan van Eijck voor hun rekening. Steven staat de meeste dagen in de Waddinxveense vestiging. Zijn vrouw Arianne doet de boekhouding voor beide vestigingen.

De afgelopen dagen was Steven evenwel veel te zien in het winkelcentrum Bloemendaal. ,,We hebben even nodig gehad om het kassasysteem om te zetten, het assortiment te ordenen en de prijzen te controleren en aan te passen. Jawel, naar beneden. Verder hebben we naam op het pand veranderd. Maar we zijn er nu helemaal klaar voor. En dat gaan we op Valentijnsdag uitgebreid vieren”, aldus Steven.

Op de frontfoto: Steven van Dam en Sebastiaan van Eijck (foto Parole, bureau voor journalistieke producties, Pieter van Vliet)

Beeldrechten: Parole, bureau voor journalistieke producties.

Reageer op dit artikel