Kinderboerderij De Goudse Hofsteden in Gouda heeft financiële problemen. Als er geen extra structurele steun komt, moet de kinderboerderij binnen 1 jaar de deuren sluiten.

Het bestuur, medewerkers en vrijwilligers roepen met de actie #RedDeKinderboerderij de politiek én inwoners in en rond Gouda op om nu de boerderij te steunen. De plek is namelijk onmisbaar voor onze stad.

Sinds 2012 ontvangt de kinderboerderij een derde minder subsidie van de gemeente. De boerderij heeft sindsdien alles op alles gezet om kosten te besparen en meer geld binnen te brengen. Beheerder Sandra Harkes: ,,We hebben aan tientallen wervingsacties meegedaan. We organiseren bovendien vijf keer zoveel activiteiten voor kinderen dan vroeger. Ook de dieradoptie en het aantal bedrijfsvrienden is flink gegroeid. De keuken is met giften en steun van fondsen en bedrijven vernieuwd, zodat wij bezoekers meer kunnen bieden. Dat alles samen levert veel méér geld op dan we aan subsidie krijgen. Toch is het niet genoeg om het gat te dichten.”

Structureel geld
De kinderboerderij heeft namelijk veel vaste kosten: de dieren moeten elke dag eten en de boerderij betaalt huur aan de gemeente. Verder zijn er drie parttime krachten in dienst, die samen met zo’n tachtig vrijwilligers de kinderboerderij draaien. ,,Met minder betaalde krachten redden we het niet. Het moet veilig en verantwoord blijven. Entree heffen doen we niet omdat we een laagdrempelig willen zijn. We hebben namelijk een maatschappelijke doelstelling. Alleen met structureel meer geld kan de kinderboerderij blijven bestaan”, legt de beheerder uit.

Oproep aan de politieke partijen
De gemeente liet vorig jaar een onderzoek doen naar de financiële positie van de boerderij. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad besloten de subsidie te verhogen. De cijfers die de kinderboerderij aanleverde voor dat onderzoek, waren echter te rooskleurig. Eind 2017 bleek namelijk dat het verlies dat jaar veel hoger zou worden dan eerst berekend. Ook voor 2018 is er een groot gat in de begroting.

De boerderij roept daarom de politieke partijen op om dit onderwerp tijdens de verkiezingen én in de coalitieonderhandelingen op de agenda te zetten. Sandra Harkes: ,,We vertegenwoordigen een grote maatschappelijke waarde. Onze kinderboerderij trekt per jaar zo’n 120.000 bezoekers, maar ook steeds meer toeristen. Daarnaast verzorgen wij educatie voor scholen, ontvangen we kinderdagverblijven en doen we mee aan duurzaamheidsprojecten.”

Laat je stem horen!
De kinderboerderij vraagt verder inwoners in en om Gouda hun stem te laten horen. Ga naar Facebook of Twitter, like onze pagina en deel onze berichten met #RedDeKinderboerderij #Gouda. Laat ook je reactie achter en vertel waarom de kinderboerderij moet blijven bestaan. ,,De reacties bundelen wij en overhandigen we aan de gemeente Gouda. Tegelijkertijd met deze actie vragen wij bezoekers en sympathisanten zich via onze website www.kinderboerderijgouda.nl te melden om voor minimaal € 20 per jaar vriend te worden. Bedrijven kunnen ons steunen met een bijdrage vanaf € 250 of met arbeid of materialen. ,Alle andere ideeën zijn van harte welkom. Daarmee laten we de politiek zien dat deze plek van grote waarde is voor Gouda. Alleen met ieders inzet kan onze kinderboerderij blijven bestaan”, besluit Harkes.

Zie actieformulier: kinderboerderijgouda.nl/index.php/reddekinderboerderij/actieformulier

Zie ook de column van Eppy Boschma van CDA Gouda: goudsdagblad.nl/steun-voor-de-kinderboerderij/

 

Beeldrechten: Kinderboerderij De Goudse Hofsteden.

Reageer op dit artikel