Het is al even bezig, het dijkversterkingsproject Verbetering IJsseldijk Gouda. Nieuwsgierig naar de vorderingen? Dat kan komende zaterdag 17 maart. Dan kun je achter de schermen kijken op het dijkversterkingsproject Verbetering IJsseldijk Gouda. Tijdens de dag van VIJG (Verbetering IJsseldijk Gouda) worden de bouwhekken voor één keer opengesteld en kun je uitleg krijgen over waarom de dijk verbeterd moet worden en hoe dat gaat.

Met filmpjes en presentaties wordt uitleg gegeven over de werkzaamheden die plaatsvinden. Voor kinderen is er een speciale kennisquiz. Onder begeleiding kun je ieder uur (op het halve uur) tijdens deze dag een aantal werkzaamheden van dichtbij meemaken. Ook kun je zien hoe de grondopbouw van de dijk is voor en na het injecteren van soil-mix.

Waar: Oudebrugweg 7
Wanneer: 17 maart 2018
Tijdstip: van 10 tot 14u00.

Primaire waterkeringen
De IJsseldijk is een van de primaire waterkeringen in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. De kering biedt bescherming tegen hoogwater op de Hollandse IJssel. Op dit moment voldoet de waterkering niet aan de vereiste veiligheidsnorm. Rijnland zocht naar een andere manier om de dijk te verstevigen, omdat de traditionele manier moeilijk zou worden. Dat komt door de ‘slappe bodem’ van Gouda. Bij een te zware belasting loopt de dijk in Gouda de kans onderuit te glijden. Ook is in de binnenstad van Gouda maar weinig ruimte om met groot materieel te werken aan de dijk. Het hoogheemraadschap en de aannemer pasten daarom een nieuwe techniek toe, die nog nooit is gebruikt in een primaire waterkering: de Cutter Soilmix Methode (CSM). En met succes.

Bekijk het filmpje

Rijnland heeft speciaal de regels aangepast om te kunnen werken met de nieuwe grondverbeteringstechniek waarbij grond wordt gemengd met cement. Na het uitharden van het cement krijgt de slappe bodem in Gouda de eigenschappen van beton.

Het werken met deze methode geeft bij de uitvoering minder omgevingshinder dan traditionele dijkverbeteringsmethodieken. Ook is er minder groot materieel nodig, zodat  het stadscentrum goed bereikbaar blijft. Doordat er bovendien geen trillingen worden veroorzaakt, ontstaat er geen schade aan de, soms monumentale, woningen in de buurt. Bovendien is de methode erg duurzaam, want er worden maar weinig bouwstoffen gebruikt, alleen cement gemengd met de aanwezige bodem.

Zie ook www.youtube.com/watch?v=40LjeIaZ_LU

 

Reageer op dit artikel